Kísértethajó bukkant fel egy olajfúró-toronynál, riasztották a haditengerészetet - videó

Thai Royal Navy
Vágólapra másolva!
Riasztást kapott néhány napja a thaiföldi Királyi Haditengerészet: egy nem hétköznapi mentőakciót kellett végrehajtaniuk a Thai-öbölben, számol be arról a gCaptain szakportál. Az egyik tengeri olajfúró-torony közelében ugyanis a semmiből egy lepusztult állapotú teherhajó bukkant fel, mely nem válaszolt a rádióhívásokra, és semmilyen módon nem azonosította magát. Cikkünkben megtekinthető a Thai Királyi Haditengerészet közzétette képek, valamint az akcióról készült videó is. 
Vágólapra másolva!

Egy tengeri olajfúróról kapott riasztást a thai haditengerészet területi parancsnoksága arról, hogy egy meglehetősen leromlott állapotú, oldalára dőlt teherhajó bukkant fel létesítményükhöz közel. A jármű Ko Szamuj szigetétől délkeleti irányban tűnt fel, mintegy 90 tengeri mérföldre (nagyjából 160 kilométer), a Rossukon tengeri olajmező területén - közli a részleteket a szellemhajó befogásáról az egyik tengerészeti hírportál.

A helyszínre küldött járőrhajó parancsnoka úgy döntött, hogy egy átszálló csapatot küld a rossz állapotban lévő hajó fedélzetére, hogy vizsgálják át azt. Még a sokat látott haditengerészek is megdöbbentek azok, amit a hajóra érkezéskor láttak: a tengeri jármű kritikus állapotban volt, jobb oldalán súlyos sérüléssel a hajótesten, melyen a tengervíz folyamatosan ömlött be a raktérbe. A beáramló vízmennyiség megdöntötte a hajótestet, és jutott abból a gépházba is.

Ám az igazán megdöbbentő az volt, hogy a hajót teljesen feldúlták.

A berendezéseket ismeretlenek összetörték, a fedélzeti felszerelések pedig hasznavehetetlenül, tönkremenve hevertek szerteszét.

A legmeghökkentőbb azonban, hogy az átvizsgálás során semmiféle olyan dokumentumot nem találtak, ami magyarázatot adott volna a hajó állapotára, helyzetére, egyáltalán, kiderült volna, milyen jármű, és miért jutott erre a sorsa. Később a haditengerészet azt közölte, valószínűleg a Fin Shui Yuen 2. nevű, 260 méter hosszú teherhajó bukkant fel szellemhajóként az öbölben, ám egyelőre nem közöltek részleteket erről az állításukról.

A haditengerészet majdnem egy napos, megfeszített munkával próbálta megmenteni az olajmezőt attól, hogy a hajó ott süllyedjen el. A vizet csaknem teljesen sikerült kiszivattyúzni a hajótestből, ám a biztonságos helyre való vontatás során a hajó a partoktól mintegy 30 mérföldre, mégis a tenger fenekére süllyedt.

A haditengerészet által közzétett videó a hajó megmentésére irányuló erőfeszítésekről alább tekintheti meg. A közlés szerint az elsüllyedés után a helyszínen maradt egy tengeri járőr, hogy figyelemmel kísérje, vannak-e a tengervíz szennyeződésére utaló jelek a hullámsírba merült roncs után.