Óriási repedések jelentkeztek a legendás svájci bankrendszer pedigréjén

Vágólapra másolva!
Jelentősen megkérdőjelezi a svájci banki kultúra megbízhatóságát és feddhetetlenségét az a botránysorozat, amely a Credit Suisse globális pénzintézeti óriásnál robbant ki, és az alig pár hónapja kinevezett elnök lemondásába torkollott. A részleteket a BBC alapján mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

Antonio Horta-Osorio csupán kilenc hónapot töltött a bank elnöki székében, miután egy belső vizsgálatot követően azonnali hatállyal lemondott tisztségéről, helyét Axel Lehmann igazgatósági tag vette át.

A vezető mentségére szolgálhat, hogy a Lloyds Banking Group korábbi főnökeként

csak a botránysorozat kirobbanása után csatlakozott a Credit Suisse-hoz.

Kiderült azonban, hogy ő is hibázott, ugyanis a tavalyi év során többször is megsértette a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett szabályokat, például amikor részt vett a wimbledoni teniszdöntőn. A szigetország Covid-19-ügyi korlátozásai szerint karanténban kellett volna lennie.

A Credit Suisse székház Zürichben Forrás: Wikipedia

A Reuters információi szerint Horta-Osorio a svájci koronavírus korlátozásokat is megszegte, amikor tavaly november 28-án az országba érkezett, és december 1-én már távozott is, ugyanis a svájci szabályok értelmében 10 napig karanténban kellett volna maradnia az érkezését követően.

A cégvezető első feladata a Credit Suisse-nál az lett volna, hogy tevékenyen működjön közre az Archegos befektetési társaság és a brit Greenshill Capital pénzügyi szolgáltató összeomlása után maradt romok eltakarításában. Ezek a baklövések több milliárd dolláros veszteséget okoztak Svájc egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának.

Horta-t emellett azért is vették fel, hogy helyrehozza a Credit Suisse hírnevét ért károkat, és átalakítsa a bank kockázatvállalási kultúráját.

"Sajnálom, hogy számos személyes cselekedetem és döntésem nehézségekhez vezetett a bank számára, és veszélyeztette annak belső és külső képviseletének ellátását" - mondta Horta-Osorio a bank által kiadott közleményben.

"Ezért úgy vélem, hogy lemondásom a pénzintézet és az érdekelt felek javát szolgálja ebben a kritikus időszakban" - tette hozzá.

A bankóriást sújtó legutóbbi botrány sem volt még olyan régen, hogy az a feledés homályába veszhetett volna. 2020 februárjában Tidjane Thiam-nak, a Credit Suisse akkori vezérigazgatójának ugyanis azért kellett lemondania, mert kiderült, hogy

a bank felső vezetése magánnyomozók közreműködésével kémkedett a vezető beosztású alkalmazottak után.

Ez pedig súlyosan megkérdőjelezi a bank etikus szervezeti kultúráját, habár Thiam a végsőkig tagadta, hogy tudott volna a kémkedési műveletekről.

Tidjane Thiam, a Credit Suisse korábbi vezérigazgatója Forrás: Wikipedia.org, WEF

Tavaly Horta-Osorio az Archegos-szal való kapcsolatáról szóló közleményében így érvelt: "Elkötelezettek vagyunk a személyes felelősségvállalás és elszámoltathatóság kultúrájának kialakítása mellett."

A pénzügyi szakértők így most azt találgatják, hogy

vajon mi lesz a sorsa az új vállalati stratégiának, amelyet Horta-Osorio még novemberben terjesztett a pénzintézet igazgatósága elé.

A BBC-nek a Credit Suisse szóvivője azt nyilatkozta, hogy a bank a közleményben foglaltakon kívül nem közöl további részleteket Horta-Osorio lemondásával kapcsolatban. Ehhez még annyit fűzött hozzá, hogy nem tervezik a vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra hozatalát sem.