A családi szja-visszatérítés a csokra is hatással lehet

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás, bevallás, SZJA, SZJA bevallás, Személyi jövedelemadó, SZJA bevallás,
NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevallás, SZJA, SZJA bevallás, Személyi jövedelemadó, SZJA bevallás, 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Februárban a béremelések és támogatások révén százmilliárdok kerülnek a lakossághoz, ami átalakíthatja a banki tendenciákat, ez pedig a családi otthonteremtési kedvezményeket is befolyásolná.
Vágólapra másolva!

A februárban érkező béremelések és támogatások lakossági felhasználása kapcsolódhat majd valamilyen banki termékhez, így akár a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényléséhez is, ám még a pénzintézetek sem látják egyformán, kik és mire költhetik a pluszforrást.

A minimálbért és garantált bérminimumot keresők 20 százalékkal többet, a 25 éven aluliak személyijövedelemadó-mentes bért kapnak, érkezik a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítése – azaz februárban százmilliárdok kerülnek a lakossághoz, ami a banki tendenciákat is megváltoztathatja.
A bankholding tagjai közül a Budapest Bank szakemberei elmondták, a fiatal, gyermekes családok körében az adókedvezmény és -visszatérítés ösztönözheti az ingatlanvásárlási célok – alapvetően hitelből történő – megvalósítását.

hiszen egyfelől a rendelkezésre álló magasabb jövedelem nagyobb összegű kölcsön igénybevételét teszi lehetővé, másfelől a minimálisan szükséges saját erő is rendelkezésre állhat – közölték.

A Takarékbank szakértői szerint az intézkedésekből eredő addicionális nettó jövedelem ugyan nem csekély összeg, de ahhoz nem kellően nagy, hogy gyökeresen átalakítsa az ügyfelek pénzügyi szokásait.

A családi szja-visszatérítés a csokra is hatással lehet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az MKB Banknál úgy vélik, az extra forrás megjelenése hatással lehet a befektetési vagy hitelfelvételi hajlandóságra.

Ha az ügyfélnek van olyan hitelcélja, amelyet önerő hiányában halasztott el eddig, most beléphet a hiteligénylők körébe,

továbbá ha megtakarítást szeretne képezni vagy bővíteni, akkor bizonyára keresni fogja a piacon elérhető termékeket.

Az UniCredit azt írta, elsősorban az szja-visszatérítésben részesülők köréből számítanak arra, hogy az összeg felhasználása kapcsolódhat valamilyen banki termékhez, akár a csok valamelyik fajtájához. A hitelintézetnél úgy vélik, hogy a pluszforrást lakásfelújításra fordítják majd az kedvezményezettek.

A piacvezető OTP Bank arra biztat mindenkit, hogy felelősen gondolja végig az élethelyzetét, és ennek megfelelően fordítsa rövid, közép- vagy hosszú távú céljai megvalósítására a visszatérítés összegét. Az Erste ügyfelei körében végzett felmérése szerint a családok új hitel felvételéhez önerőként, valamint megtakarításaik növeléséhez tervezik felhasználni az szja-visszatérítésből származó pénzt.

A Raiffeisen azt írta, részben csak utólag értékelhetők ezek a piaci folyamatok, míg a K&H azt közölte, folyamatosan figyelemmel kíséri az esetleges változásokat. A CIB úgy reagált, a pénzügyi termékek piacán mind hitel, mind megtakarítás formájában jelenhet meg a februárban érkező magasabb összeg, ám ennek volumenét nehéz előzetesen megbecsülni.

A Bankmonitor elemzése szerint

hiteligényléskor csoktámogatás igénybevétele esetén az összeg felhasználható önerőként,

de nem minden esetben. Több lehetőség közül is választhatnak az érintettek attól függően, hogy vállalt vagy meglévő gyermekre szeretnék igényelni. Ha kizárólag meglévő gyermekek után kérnék, akkor a támogatás teljes összege beleszámíthat az önerőbe. Meglévő gyermeknek számít a már 12. hetet betöltött magzat is. Ha meglévő és vállalt gyermekre vagy csak vállalt gyermekre nyújtanak be kérelmet, akkor egyes bankoknál csak részben, míg másoknál teljes egészében önerőnek minősül a csok.