Menetel az olaj ára a lélektani határ felé

crude oil barrel, illusztráció kőolaj,  Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump fuel,oilwell,opec,supply,pump-jack,rig,pipe,petroleum,energy,gen
Oil pump rig. Oil and gas production. Oilfield site. Pump Jack are running. Drilling derricks for fossil fuels output and crude oil production. War on oil prices. Global coronavirus COVID 19 crisis.
Vágólapra másolva!
A csütörtöki jelenős emelkedés után pénteken kora reggel tovább nőtt a kőolaj ára.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent nyersolaj áprilisi határidős ára a londoni ICE Futures tőzsdén 6.30 órakor 91,57 dollár volt hordónként, ami 0,46 dollárral (0,5 százalékkal) magasabb az előző napi záróárnál. A csütörtökön az ár 1,64 dollárral (1,8 százalékkal) emelkedett.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A WTI olaj márciusi határidős ára a New York-i árutőzsde (NYMEX) elektronikus kereskedésén ekkor 90,92 dollár volt hordónként, ami 0,65 dollárral (0,72 százalékkal) haladta meg a csütörtöki zárószintet. WTI jegyzései 2014 októbere óta először lépték át a 90 dolláros hordónkénti árat. A WTI csütörtökön 2,01 dollárral (2,3 százalékkal) drágult hordónként.

Az olajárat továbbra is az elégtelen kínálattól való félelem hajtja fel az élénkülő kereslet mellett.

Továbbra is a kínálati kockázati tényezők közé tartozik a kelet-európai és a közel-keleti geopolitikai feszültség, valamint az, hogy számos OPEC+ országnak nem sikerült a kitermelést a megállapodott szintre növelnie.

Áremelő hatású, hogy a zord téli időjárásban megnőtt a fűtésre szolgáló üzemanyag iránti kereslet az Egyesült Államokban.