Ma már szinte bárki számára elérhető a csok

családi otthonteremtési kedvezmény, csok
Vágólapra másolva!
Ma már nem csak a többgyerekes családoknak jár a csok, igaz, a maximum támogatást továbbra is azok élvezhetik, akik minél több gyermeket vállalnak Magyarországon. Mostanra viszont már akár egyedülállóként vagy külföldről hazaköltözőként is kedvezőbbek a feltételek, mint korábban.
Vágólapra másolva!

A családi otthonteremtési kedvezmény, vagy ismertebb nevén a csok, már az indulásakor is nagy népszerűségnek örvendett, és 2015 júliusa óta már több változáson is keresztülment. Ezekre elsősorban azért volt szükség, mert a kormány szerette volna a lehető legnagyobb mértékben kiszélesíteni a kedvezményezettek körét, hogy minél többen juthassanak hozzá a csokhoz.

Ennek köszönhetően ma már szinte bárki hozzáférhet a családi otthonteremtési kedvezményhez. Nemcsak azok a házaspárok kapják meg, akiknek gyermekük van – mint ahogy az például a csok elődeinél történt –, hanem azok a fiatalok is, akik ma még gyermektelenek, de feltett szándékuk, hogy családot alapítanak. Ők, ha megfelelnek a feltételeknek – például ma már elég, ha a házaspárnak csak az egyik tagja 40 év alatti –, és akár három gyermeket is vállalnak, akkor akár 10 millió forintnyi vissza nem térítendő kedvezményre és 15 millió forintnyi kedvezményes hitelre is jogosulttá válnak. Már meglévő gyermekeknél pedig az életkort sem kell vizsgálni.

De az évek alatt a további feltételek is enyhültek.

Többek között abban a kérdésben is, hogy ki után vehető igénybe a csok. Erre a válasz, hogy meglévő gyermekeknél a 12 hetes magzattól a 25 éves fiatal felnőtt gyermekekig (a nagykorú gyerekeknek még iskolába sem kell járniuk), tervezett gyermekek esetén pedig azokra, akiknek az érkezését határidőre vállalják a szülők.

Ma már szinte bárki számára elérhető a csok Forrás: kormany.hu

Természetesen nem mindegy, hogy milyen ingatlant vásárol, illetve építtet a család a csokból, de az erre vonatkozó szabályok, például a négyzetméter-előírások is sokat változtak, enyhültek az évek során. Használt ingatlan és új építésű lakás esetén egy gyermeknél a 40, két gyermeknél az 50, három gyermeknél a 60, néy gyermeknél pedig a 70 négyzetmétert kell elérnie az ingatlannak. Háznál ugyanez a méretelőírás 70 (egy gyermeknél), 80 (két gyermeknél), illetve 90 négyzetméter (három gyermeknél).

Emellett változott az is, hogy a csok hitelt sokáig csak új építésű ingatlanra lehetett felvenni, de 2019 nyarától már használt ingatlanra is igényelhető. Az összeg két gyermek esetén 10, három gyermek esetén pedig 15 millió forint.

A csokot ma már azok a büntetlen előéletű és köztartozástól mentes szülők is felvehetik, akiknek már van gyermekük, de egyedül nevelik.

Bár a 10 milliós csokhoz kötelező a kétéves folyamatos tb-jogviszony igazolás, de ebben is születtek már enyhítések. Például a külföldi állás is beszámítható, amivel például a Nagy-Britanniából hazaköltözőknek tett gesztust a kormány, az ő számukra 2020 júniusa óta méltányossági eljárás is biztosított.

Legutóbb tavaly év végén módosultak a csok feltételei, akkor többek között a megelőlegező kölcsön igénylése módosult. Így 2022-től már csak az a család kaphat másodszor is csok támogatást vállalt gyermekre, ahol az első alkalommal vállalt gyermekek megszülettek, vagy ha a meg nem született gyermekek után kapott támogatást a család maradéktalanul visszafizette az államnak.

Ezzel együtt változott az otthonfelújítási támogatás is: többek között

a 25. életévét betöltő, megváltozott munkaképességű gyermek tulajdoni hányada is beleszámít az elvárt 50 százalékos tulajdoni hányadba.

Az biztos, hogy 2015 óta – a korábbi évtizedekkel ellentétben – a csoknak köszönhetően ma már nem csak álom a saját otthon, a változó, enyhülő feltételeknek köszönhetően egyre több magyar család juthat hozzá.