Megháromszorozódott a családokat érintő költségvetési támogatások összege

terhes kismama A várandósság "fertőző" lehet, erre a megállapításra jutottak a kutatók
A babaváró támogatást már a most júliusban születendő kisbabák családjai is igénybe vehetik (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, a demográfiai és a gazdaságra gyakorolt hatása is jelentős a családi otthonteremtési kedvezménynek.
Vágólapra másolva!

A központi költségvetés kiadásai között számos tétel mutatja, hogy évről évre emelkedik a családokat érintő támogatások összege, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) volumene is. Az előzetes mérleg alapján a nemzeti család- és szociálpolitikai alapból 2021-ben 673 milliárd forintot költött az állam, amelyből

a családi támogatások összege megközelítette a 400 milliárd forintot,

és külön kategóriaként a lakásépítési támogatásokra is 376 milliárd forint jutott.

Novák Katalin korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta, a 2021-es és a 2022-es költségvetés célja a magyar gazdaság újraindítása. Egy nemzet jövőjét a családok és a gyermekek jelentik, ezért a kormány támogatására számíthatnak: 2010 óta megháromszorozta a családtámogatásokra fordított összeget, miközben az eddigi családvédelmi intézkedéseken túlmenően tovább szélesítette a gyermekes, és gyermeket vállaló családok támogatását. A GDP 4,9 százalékát teszik ki ezek az intézkedések – 2010-ben ez csupán 3,5 százalék volt –, és minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának folytatásához a 2022-es esztendő költségvetése már több mint 300 milliárd forintot biztosít.

A lakástámogatásokra fordított forrásokat 2010-hez képest a kormány több mint két és félszeresére emelte,

tovább nőtt a gyermekétkeztetést biztosító támogatás mértéke, tavaly több mint 87 milliárd forint állt rendelkezésre erre a célra, ami mintegy 53 milliárd forintos többlet 2010-hez viszonyítva. A tankönyvellátás ingyenessége a 2020–2021-es tanévtől vált teljes körűvé, ennek költségigénye több mint 13 milliárd forint. A babaváró támogatás a program indulásától 2022 végéig várhatóan mintegy 1670 milliárd forint szabadon felhasználható kamatmentes hitelhez juttatja a magyar családokat, míg a csecsemőgondozási díj összegének növelése 49 milliárd forintot jelent a költségvetésben.

Megháromszorozódott a családokat érintő költségvetési támogatások összege (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Egyébként már a 2020-as költségvetésnek is az volt a „címe", hogy a családi támogatások költségvetése, a parlament honlapján megtalálható dokumentumban az szerepelt: „Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de további lépéseket tartunk szükségesnek. Biztosítjuk a pénzügyi fedezetet a babaváró támogatásra, a csok kedvezményes hitel bővítésére, a gyermekes családosok jelzáloghitelének átvállalására és a nagycsaládosok autóvásárlási programjára, valamint a bölcsődeépítésekre."

– A demográfiai és a gazdaságra gyakorolt hatása is jelentős a több mint fél évtizede működő családi otthonteremtési kedvezménynek – hangsúlyozta a VG podcastjában Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára. Az elmúlt években több mint 300 milliárd forintot használhattak fel a magyar családok a csok keretében. Túl a kedvező demográfiai hatáson, a gazdaságra, azon belül is az építőiparra is pozitív hatást gyakorolt az állami konstrukció: míg például a 2010-es évek elején 17 ezer építésiengedély-kérelmet nyújtottak be, addig tavaly már 22 ezerre nőtt ezeknek a száma – emelte ki Rétvári Bence. A szakpolitikus hozzátette:

Míg 2010-ben 960 milliárdot különítettek el ilyen célra, addig jelenleg több mint 3000 milliárd forintot.