700 millió forintos fejlesztést hajtott végre egy digitális mikroszkópokat gyártó magyar cég

PTE SZKK Virológiai Laboratórium Pécsi Tudományegyetem koronavírus korona vírus fertőzés betegség járvány mikroszkóp kutatás labor
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Újabb egészségipari fejlesztés valósult meg az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretében, 700 millió forintos fejlesztést hajtott végre egy digitális mikroszkópokat gyártó magyar cég - közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A 3DHISTECH Kft.-t jelenleg a világ három legjelentősebb digitális mikroszkópfejlesztő és gyártó cége között tartják számon, világpiaci részesedése 37 százalék, versenytársai multinacionális nagyvállalatok. A vállalat 700 millió forint összegű beruházásához a kormány 560 millió forinttal járult hozzá. Az elkészült budaörsi fejlesztés átadásán Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyi államtitkára is részt vett - írták a közleményben.

A 3DHISTECH Kft. a Semmelweis Egyetemen dolgozó kutatóorvos által alapított magyar vállalkozás, amely digitális mikroszkópok, patológiai rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A mostani beruházás révén éves szinten 100-150 új digitális mikroszkóp előállítása vált lehetővé, ezek jelenlegi piaci értéke készülékenként 20 és 25 millió forint.

Illusztráció Forrás: Csortos Szabolcs/UnivPécs

A vállalkozás jelenleg a világ 96 országában rendelkezik szerződéses partnerekkel, akik a termékeiket értékesítik.

Berendezéseiket a világ vezető orvosi egyetemei és gyógyszergyártó cégei használják napi munkájukban a diagnosztika, kutatás és oktatás terén. 2019 decemberében Vuhanban a 3DHISTECH berendezésével vizsgálták meg először a koronavírust. Berendezéseikre világszinten jelentős igény mutatkozik.

2021-ben a 3DHISTECH Kft. több mint 300 rendszert és labort szerelt fel digitális patológiai megoldásokkal nettó 28,8 millió euró értékben. Ennek 5 százaléka hazai, 95 százaléka pedig nemzetközi és uniós értékesítés - tájékoztatott a PM.