Százezer gyermek megszületéséhez járult hozzá a csok

újszülött baba, illusztráció
Vágólapra másolva!
A családi otthonteremtési kedvezmény eddig mintegy 200 ezer családot segített új otthonhoz, ám az igényléskor érdemes figyelembe venni a gyermekvállalásra vonatkozó határidőket és feltételeket.
Vágólapra másolva!

A 2015 júliusától elérhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) eddig mintegy 200 ezer családot segített új otthonhoz, és több mint 100 ezer gyermek megszületéséhez járult hozzá. A Magyar Falu Program keretében 2019-ben bevezetett falusi csokot mára több mint 27 ezer család igényelte – közölte Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár. A nemzetközi szinten egyedülálló és mintaként szolgáló otthonteremtési támogatások sikere a magyar családokkal való szövetség kézzelfogható eredménye. A családbarát Magyarország megteremtése – ahogyan eddig, úgy a jövőben is – a magyar kormány stratégiai jelentőségű célja, hangsúlyozta Zsigó Róbert.

A családi otthonteremtési kedvezménnyel támogatott családok száma 2019 áprilisában lépte át a 100 ezret.

Akkor Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (aki tavaly december 31-én lemondott a tisztségéről, miután a Fidesz-frakció őt jelölte Áder János köztársasági elnök utódjának) közölte, azóta mintegy 300 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatással segítettek több mint százezer családnak, azaz – átlagosan négytagú családdal számolva – mintegy 420 ezer embernek. A csok a fiatalok gyerekvállaláshoz is hozzájárul, hiszen majdnem 50 ezer gyerek megszületését vállalták a családok az otthonteremtési támogatás felvételekor – emelte ki Novák Katalin.

Százezer gyermek megszületéséhez járult hozzá a csok Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A többi között az Erste Bank is közli honlapján, mi történik, ha nem teljesül a gyermekvállalás a vállalási idő végéig. Egy gyermekre négy évük van a pároknak, két gyermekre nyolc év, három gyermekre pedig tíz év a határidő.

Ha egy vagy két gyermek megszületett, a család megtarthat annyit a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekeikre valójában járna.

A gyermekvállalásra vonatkozó határidő a várandósság végéig meghosszabbodik, ha a fiatal házaspár a várandósság tényét orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártáig igazolja a hitelintézetnél. Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni, és a gyámügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatát a bank részére a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő lejárta előtt bemutatja, akkor a határidő két évvel meghosszabbodik.

Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalását a vállalási idő végéig nem vagy csak részben teljesíti, a kedvezmény összegét a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó csok összegével csökkentve, a határidő leteltét követő 60 napon belül, az igénybevétel napjától számított, a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni. A hitelintézet hozzáteszi, abban az esetben, ha a 24. hetet betöltött magzat halva születik, a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni.

A csokot nem csak akkor követelheti vissza az állam, ha a pár nem teljesíti a gyermekvállalást: a szabályok szerint

a támogatott személynek és a vele élő gyerekeknek tíz évig életvitelszerűen a támogatással megvásárolt vagy felépített ingatlanban kell élniük,

ez alól mindössze néhány esetben lehet kivételt tenni. Természetesen akadhat olyan körülmény, amely haladékra vagy mentességre jogosítja fel az érintetteket a visszafizetéssel kapcsolatban, ilyen például a pár egyik tagjának elhalálozása.