Jelentősen nőtt az ipari termelés januárban

mercedes-benz, kecskemét
Új biztonsági szabályok szerint indul újra a termelés a kecskeméti gyárban
Vágólapra másolva!
Az ipari termelés volumene januárban 8,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 7,1 százalékkal emelkedett a termelés. Decemberhez képest 1,9 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - közölte pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás hathavi csökkenés után újra nőtt.

Munka a kecskeméti Mercedes-gyárban (korábbi felvétel) Forrás: Dudar Szilard

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag feletti mértékben emelkedett - közölte a KSH.

A nyers adat tavaly június, a munkanappal kiigazított index július óta a legnagyobb növekedést mutatja.

A havi adat a minimális decemberi csökkenés után jelez ismét emelkedést.

Decemberben 19,8 százalékkal maradt el a járműipar kibocsátása az egy évvel korábbitól, a tavalyi év egészét tekintve pedig 1,9 százalékkal csökkent az előző évi 11,1 százalékos zuhanást követően.
A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása januárban gyakorlatilag stagnált azt követően, hogy öt hónap csökkenés után decemberben 14,8 százalékkal emelkedett és a tavalyi évben 5,9 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag feletti mértékben emelkedett januárban is,

miután tavaly augusztus óta minden hónapban kétszámjegyű növekedést mutatott, és az egész évben is kimagasló mértékben, 8,9 százalékkal nőtt a kibocsátás.

Az ipari termelés januári részletes adatait egy hét múlva, március 11-én közli második becslése alapján a KSH.

Januárban a vállalkozások adtak lendületet az iparnak

Az ipari termelés jelentős, 8,9 százalékos januári bővülésében fontos szerepe volt annak, hogy elkezdtek termőre fordulni azok a vállalati beruházások, amelyekhez a kormány közel 2000 milliárd forint támogatást biztosított a koronavírus-válság időszakában – közölte György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a KSH adatait kommentálva.

György László rámutatott: bár a globális félvezetőhiány, az energiaárak világpiaci növekedése, valamint az alapanyagok beszerzési nehézségei továbbra is kihívást jelentenek az ipari szereplők számára, a járműgyártás hathavi csökkenés után az év első hónapjában újra növekedni tudott. A januári dinamikus növekedés eredményeként a magyar ipar teljesítménye már 4,1 százalékkal meghaladja a válság előtti szintet.

- hangsúlyozta az államtitkár.