Már 130 ezren igényelték vissza az szja-bevallásukban az adó-visszatérítést

SZJA adóbevallás adó pénügyi tudatosság pénzügyileg tudatos
Május 20-ig van lehetőséged az adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtására és a személyi jövedelemadó megfizetésére.
Vágólapra másolva!
Csütörtökig már 130 ezren igényelték vissza az szja-bevallásukban az adó-visszatérítést, az érintettek összességében 40 milliárd forint kiutalását kérték - tájékoztatott Tállai András.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a gyermeket nevelő szülők, valamint a 2021-ben még várandós édesanyák és a velük közös háztartásban élő házastársuk mellett a rokkantsági járadékban részesülőknek, illetve a családi pótlékra saját jogon jogosultaknak is jár az adó-visszatérítés.

Több mint 33 ezren részesülnek rokkantsági járadékban, és csaknem ugyanennyien jogosultak saját jogon családi pótlékra - ismertette Tállai András. Mint mondta: az érintettek jellemzően automatikusan, már február 14-ig megkapták az adó-visszatérítés összegét, hiszen a Magyar Államkincstárnál, illetve az adóhivatalnál az ehhez szükséges adatok rendelkezésre álltak.

De fontos, hogy még

a február 14-ig kézhez kapott összegen felül is járhat vissza adó;

például azoknak, akik tavaly a munkabér mellett ingatlan-bérbeadásból is szereztek jövedelmet - jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette, hogy sokszor nem az ellátásra jogosult, hanem a vele közös háztartásban élő hozzátartozó veszi igénybe a családi adókedvezményt, így az adó-visszatérítés összege is neki jár.

Képünk illusztráció Fotó / Mediaworks

Amennyiben a visszatérítés összegét februárban nem kapta meg automatikusan a hozzátartozó, akkor ahhoz legegyszerűbben a bevallási tervezet kiegészítésével juthat hozzá. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bevallás kiajánlásával nemcsak adminisztrációs terhet vesz le az érintettek válláról, hanem felgyorsította, gyakorlatilag megfelezte a kiutalási határidőt is, így már akár

a bevallás beérkezésétől számított két héten belül ki is utalhatja a pénzt

- hangsúlyozta az államtitkár.

A gyermeket nevelő szülők, a várandós édesanyák, a rokkantsági járadékban részesülők, illetve a saját jogon családi pótlékra jogosultak február 14-ig

automatikusan már több mint 610 milliárd forintot kézhez kaptak

- emlékeztetett Tállai András.

Érdemes mielőbb benyújtani

Az államtitkár kitért arra is, hogy egyetlen bevallási időszak sem bírt még soha olyan jelentőséggel a magyar adózás történetében, mint a mostani, hiszen a családi adó-visszatérítés összegével az szja-bevallásban lehet elszámolni. Így érdemes minél előbb benyújtani a kiegészített bevallási tervezetet például azoknak, akik elmulasztották december 31-ig a kiutaláshoz szükséges nyilatkozatot leadni, valamint azoknak az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek és bérbeadóknak, akik 2021-ben csak olyan jövedelmet szereztek, ami után saját maguk fizették meg az adóelőleget - sorolta az államtitkár.

Azok is az szja-bevallásukban érvényesíthetik az adó-visszatérítést, akiknél a munkáltatóktól az adóhivatalhoz beérkező adatok ellentmondásosak vagy hibásak, például a családi kedvezmény adatait a munkáltató nem minden hónapra, hanem csak szakaszosan közölte, vagy a szülők ketten együtt több családi kedvezményt vettek igénybe, mint ami a gyermekek után a jogszabály alapján járna - tette hozzá.