Megduplázta a nyereségét a szaúdi olajóriás

HORIZONTAL
A handout picture provided by Energy giant Saudi Aramco, Saudi Arabia's Oil Company, shows its Fadhili Gas Plant Project, located 30 km west of the city of Jubail in the eastern province of Saudi Arabia on January 17, 2019. - Aramco posted on May 12, 2020 a 25 percent slump in first-quarter profit and said the coronavirus crisis which triggered a crash in oil prices would weigh heavily on demand in the year ahead. (Photo by Mohamed ALEBN ALSHAIKH / Saudi Aramco / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /ARAMCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Vágólapra másolva!
A Saudi Aramco, az olajtermelése és -tartaléka alapján a világ vezető olajcége jelentősen növelte tavalyi profitját a magas olajáraknak, valamint a magas finomítási és petrolkémiai árréseknek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A cég azt közölte, hogy az adózott eredménye 110 milliárd dollárra nőtt a 2020. évi 49 milliárd dollárról, a koronavírus járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez képest pedig 25 százalékkal emelkedett a profitja.

A vállalat bejelentette azt is, hogy 2027-re napi 13 millió hordóra kívánja növelni az olajtermelést a tavalyi napi 9,2 millió hordóról,

és hogy 2030-ra több mint 50 százalékkal tervezi bővíteni a gáztermelését. A Saudi Aramco teljes szénhidrogén-termelése 2021-ben napi 12,3 millió hordót tett ki az egy évvel korábbi 12,4 millió hordó után.

A társaság tőkebefektetései 2021-ben 18 százalékkal, 31,9 milliárd dollárra nőttek, az idén 40-50 milliárd dollár körüli tőkebefektetéssel számol.

Az Aramco a tavalyi negyedik negyedév alapján 18,8 milliárd dollár osztalékot fizet ki, tavaly ez 75 milliárd dollárt tett ki. Az összeg jelentős részét az elsődleges részvényes, a szaúdi kormány kapja.

A Saudi Aramco adózott eredménye 110 milliárd dollárra nőtt a 2020. évi 49 milliárd dollárról Forrás: AFP/Ian Timberlake

A szaúdi olaj legnagyobb vásárlója Kína (a teljes szaúdi export 25 százaléka irányul oda), így már korábban felmerült, hogy

a két ország közti olajkereskedelem egy részét nem dollárban, hanem jüanban számolnák el

– írja a Magyar Nemzet.

A The Wall Street Journal szerint most aktív tárgyalások folynak az ügyben, és Szaúd-Arábia szívesen diverzifikálná így az 1974 óta kizárólag dollárra épülő olajkereskedelmét. A jüan persze messze nem annyira széleskörűen felhasználható és befektethető, mint a dollár. Ennek egyik oka, hogy a kínai befektetésekre szigorú szabályok vonatkoznak, míg az amerikai állampapírok a világ leglikvidebb, legjobban kereskedhető eszközei. Az olajért kapott jüanból viszont Szaúd-Arábia fizetheti az országba érkező kínai beruházásokat, valamint közvetlenül fizethet vele a kínai importért.

A jüanban való elszámolás akár más, Kínába nagy mennyiségben olajat exportáló országnak, mindenekelőtt Oroszországnak, mellette Angolának és Iraknak is vonzó lehet.