Van fedezet a pluszjuttatásokra

PARRAG Zoltán; VARGA Viktorné ajtó ÉPÜLET Foglalkozás idős lakás nyugdíjas ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ postás szájmaszk SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2021. november 12. Parrag Zoltán egyesített kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot Varga Viktornénak Budapesten 2021. november 12-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Zavarba hozta a balliberális oldalt, hogy az Orbán-kormány visszaadta a gyermekes családoknak a múlt évben befizetett személyi jövedelemadót, ahogy a 13. havi nyugdíj visszaépítését is próbálják bagatellizálni. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő jelezte: az Orbán-kormány abból fedezi a juttatást, amit a gazdaság megtermelt. Boros Imre feltette a kérdést: mikor biztosítana az állam ilyen lehetőségeket, ha nem most?
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Százmilliárdokat utalt át februárban a kormány adó-visszatérítés címén a gyermekes családoknak, de megérkezett a címzettekhez a hathavi fegyverpénz is. A nyugdíjasok az aktuális járandóság mellett pedig megkapták a teljes 13. havi nyugdíj összegét. A magát baloldalnak hívó politikai tábort ez láthatóan zavarba hozta, igyekeznek ezeket a lépéseket is rossznak beállítani. A többi között azt állítják, hogy a kormány szórja a pénzt, nehéz helyzetbe kerül az ország költségvetése. Erről azonban szó sincs, ahogy arról sem, hogy mindennek hitelek biztosítják a fedezetét.

– mondta a Magyar Nemzetnek Boros Imre. A közgazdász hangsúlyozta: a bruttó hazai termék minden egyes százaléka mintegy ötszázmilliárd forintos pluszt jelent.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

– emelte ki a szakértő. – A járvány miatti 2020-as gazdasági visszaesés sokaknak okozott nehézséget. Ezt most orvosolni lehet. Ráadásul a 2010 előtti időszakhoz képest van szemléletbeli különbség is. Így például az Orbán-kormány a nyugdíjasokra nem puszta költségvetési tételként tekint. Tehát nem arról van szó, hogy ha jut, akkor majd az idősebbek is kapnak valamit. A nyugdíjakat munkával megszolgált jövedelemnek tekinti, mint ahogy azok is.

– magyarázta Boros Imre.

Budapest, 2022. február 9. Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nőnek Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A közgazdász emlékeztetett arra is, hogy a balliberálisok cinikusan azt ígérték, hogy ugyan elveszik a 13. havi összeget, de majd lesz nyugdíjprémium, ha a gazdaság növekedése lehetővé teszi. Mondták úgy, hogy tudták: erre bizony a kormányzásuk idején nem kerül sor. A prémium három és fél százalékos növekedés felett jár, ám a balliberális közgazdászok korábban nyomatékosították, hogy a magyar gazdaság teljesítménye átlagosan másfél-két százalékos bővülésre képes. Ha hatalmon maradtak volna, akkor valóban így is lett volna, mert a 2010 előtti évek azt mutatták, hogy megszorításoktól megszorításokig bukdácsoltak, miközben folyamatosan eladósították az országot.

– Nem igaz, hogy a magyar gazdasági teljesítmény nem képes többre, mert az elmúlt években a bruttó hazai termék növekedése az unió élmezőnyébe került, ezért az Orbán-kormány tudott prémiumot is fizetni a nyugdíjasoknak, amely mellé visszaépítették a 13. havi összeget is – összegzett a szakember.

– Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a jelenlegi kormány ezekkel a kiemelt juttatásokkal a gazdaságot is segíti, a futball nyelvén szökteti magát. Az a jövedelem, ami most kiáramlik, növeli a vásárlóerőt. Ez pedig hatalmas löketet ad a gazdaságnak. Az emberek a pluszpénz egy részét elköltik az üzletekben, különböző szolgáltatásokat vesznek igénybe. A kormány ezzel megalapozza az idei gazdasági növekedést is – tette hozzá Boros Imre.