Márciusban is alacsonyan maradtak a rezsiárak Magyarországon

földgáz, gázfogyasztás, gáz, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata. A földgáz átlagára márciusban Budapesten 2,81 eurócent/kWh volt, ami a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.
Vágólapra másolva!

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be.

A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint márciusban is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

A MEKH márciusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,41 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga januárban 25,55 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. március Forrás: MEKH

Márciusban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Amszterdamban a januári 30,06 eurócent/kWh-ról 53,27 eurócent/kWh-ra nőtt az ár, ami csaknem 77,2 százalékos növekedés. Madridban 19,9%-os, Prágában 5,2%-os, Varsóban 1,2%-os lakossági villamosenergiaár-növekedést regisztráltak.

2022 márciusában Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,81 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

Hazánkban az előző hónaphoz képest történt csekély árváltozást az EUR/HUF árfolyam változása okozta.

Ezzel szemben a 24 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga márciusban 11,64 eurócent/kWh volt, ami több mint négyszerese a magyar árnak. A januári árakhoz viszonyítva Amszterdamban 41,22 százalékkal nőtt, Berlinben és Stockholmban stagnált a lakossági földgáz ára.

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. március Forrás: MEKH

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia - és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései a Statisztika rovatban érhetők el, áll a társaság közleményében.

Módszertani háttér

Az alkalmazott módszertan szerint az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által megbízott cég, a finn VaasaETT az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva gyűjti össze a végfelhasználói árinformációkat.

A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel rendelkező fogyasztók. A módszertan szerint a végső ár a területi inkumbens szolgáltató standard és a versenypiaci ajánlata, valamint a legfőbb versenytárs ajánlatának részesedésekkel súlyozott átlagából alakul ki.