Büntetőjogi felelősséget felvető vizsgálatot folytatnak a 800 alkalmazottat elbocsátó komptársaságnál

Vágólapra másolva!
Egy brit hivatal büntetőjogi és polgári jogi vizsgálatot is indított a P&O Ferries ellen, ezzel pedig tovább szorul a hurok a komptársaság körül. A kormány üzleti visszaélésekkel foglalkozó felügyelő szerve a Kwasi Kwarteng üzleti, energiaügyi és iparstratégiai államtitkárnak írt levelében megerősítette: már vizsgálja a közel 800 munkavállaló márciusi elbocsátásának körülményeit, írja a Sky News.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatokat elrendelő döntés két héttel azután született, hogy kiderült: a P&O Ferries azonnali hatállyal elbocsátotta közel 800 tengerészét, akiket sokkal kisebb órabérű külföldi munkavállalókkal váltott fel – a lépést a brit kormány törvénytelennek minősítette, és számos brit kikötőben tiltakozáshullámot váltott ki.

A komptársaság egyik hajója, a Spirit of Britain Forrás: Wikipedia

Az Origo folyamatosan beszámol a komptársasággal kapcsolatos fejleményekről. A legutóbbi hírek szerint a vállalathoz tartozó Pride of Kent-et határozatlan időre kivonták a forgalomból, miután az elhasalt a biztonsági ellenőrzéseken.

Kwasi Kwarteng államtitkár megerősítette: a Fizetésképtelenségi Hivatal hivatalos vizsgálatot indított

A Sky News úgy tudja, hogy

a vizsgálat elrendelésére amiatt került sor, mert a vállalat elmulasztotta a munkavállalókkal és a szakszervezetekkel való konzultációt az elbocsátások előtt,

és nem értesítette előzetesen az államtitkárt a döntésről mielőtt azt végrehajtották.

Az államtitkár a kormány jóváhagyásával március 23-án levélben fordult az üzleti visszaélésekkel foglalkozó felügyelő szervhez, amelyben sürgős és alapos kivizsgálást kért a komptársaság tömeges méretű és azonnali hatályú elbocsátásával kapcsolatban. Kwarteng fontosnak tartja tisztázni, hogy a P&O Ferries vajon törvényesen járt-e el, és amennyiben kiderül, hogy nem, a hivatalnak meg kell tennie a megfelelő lépéseket.