Elképesztő mennyiségű ukrán gabona veszhet kárba

Afrasia Afro-Eurasia Agricultural product Agricultural products AGRICULTURE Agricultures Agroalimentary industries Agroalimentary industry Angiosperm Angiospermae Angiosperms BAG Bags Botanical species Botanicals species Cereal Cereals Checks CONTINENT Co
Hands in a bag of wheat. Biosphoto / Claudius Thiriet
Vágólapra másolva!
Az ukrán mezőgazdasági miniszter szerint minden a gabonával teli hajók raktereinek állapotán múlik, és a gabonahiány, illetve a magas árak 3-5 évig is elhúzódhatnak.
Vágólapra másolva!

Mintegy 1,25 millió tonna gabona és olajos mag van még mindig az ukrán tengeri kikötőkben.

Az orosz invázió során elzárt kereskedelmi hajókon a rakomány egy része a közeljövőben romolhat

- idézi a Reuters nyomán a Magyar Mezőgazdaság Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági minisztert.

Ukrajna korábban szinte az összes gabonát és olajos magot tengeri úton exportálta, most pedig kénytelen új útvonalakat keresni, mivel kikötői el vannak zárva.

A háború előtt Ukrajna havi gabona és olajosmag kivitele 6 millió tonna volt, amely márciusban 200 ezer tonnára esett vissza az export.

A lezárt kikötőkben veszteglő 57 hajót nem rakodták ki, azokon jelenleg 1,25 millió tonna áru van. Maguk a kapitányok sem tudják, vajon meddig tartható az áru a raktérben minőségromlás nélkül. A miniszter szerint ha három hónapnál tovább, akkor a rakomány egy része megromolhat, bár sok múlik a rakterek állapotán is.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Ukrajna hagyományosan Észak-Afrikába és a Közel-Keletre exportál gabonát, és Szolszkij szerint e régiók országai több pénzt kénytelenek költeni a nem ukrajnai eredetű búzára – különösen, hogy épp az ukrajnai helyzet miatt nagyobb gabonatartalékokat igyekeznek felhalmozni.

A keresletnövekedés árnövekedéssel is együtt jár, ami évekig kitart. „Ha holnap valamilyen oknál fogva véget érne ez a történet, a magas árak hulláma még 3-5 évig tart, mire újra egyensúly lesz" - tette hozzá Mikola Szolszkij.