Még nincs vége a chiphiánynak

Kina, chip
--FILE--A Chinese worker examines chips of photovoltaic products at the plant of Suncore Photovoltaic Technology Co., Ltd. in Huainan city, east Chinas Anhui province, 8 February 2014. China is propping up its local chip manufacturing industry with new policies and financial support intended to turn the country into a semiconductor-making powerhouse by 2030. In policy guidelines published Tuesday (24 June 2014), the Chinese government laid out a blueprint to develop the domestic integrated circuit industry. The country not only wants to sharpen its competitive edge, but also wean itself from foreign chip makers, Chinas Ministry of Industry and Information Technology said in a separate posting. China is already the biggest manufacturer of electronics, and also one of the largest markets for them. Last year, China-based companies made almost 1.5 billion mobile phones and 340 million PCs. But the countrys electronic industry, with profit margins at about 4.5 percent, is not generating the net earnings it would like from the goods, according to the ministry. In addition, Chinas semiconductor makers are still far behind their international rivals. In 2013, the countrys integrated circuit imports reached US$231 billion, the ministry said.
Vágólapra másolva!
A tartós chiphiány és az alapvető nyersanyagok hiánya tovább nehezíti a világ legnagyobb technológiai és autóipari vállalatainak helyzetét. Az elmúlt hetekben a cégek vezérigazgatói sorra kongatták meg a vészharangot.
Vágólapra másolva!

Nemrég az Apple vezérigazgatója, Tim Cook hangsúlyozta, hogy a vállalata „nem immunis" a globális ellátási láncok akadozásaira. Hozzátette, az iPad üzletáguk például jelentős kínálati kihívásokkal küzdött a legutóbbi negyedévben.

Ezzel párhuzamosan az Apple pénzügyi vezetője, Luca Maestri hozzátette, a jelenlegi negyedévben a cégnek le kell küzdeni a beszállítói láncok nehézségeiből adódó akadályokat,

melyek összesen akár 4-8 milliárd dollárral is visszafoghatják a társaság bevételeit.

A fenti véleményekre a befektetők is aggodalommal reagáltak. A csütörtöki gyorsjelentést követően, a pénteki kereskedés során, az Apple részvényárfolyama 3,7 százalékkal gyengült.

Az Apple azonban nem az egyetlen globális nagyvállalat, amely tartósan megszenvedi a chiphiányt, illetve az alapvető nyersanyagok hiányát.

A Nokia vezére, Pekka Lundmark ugyancsak csütörtökön, a CNBC-nek nyilatkozta, hogy a finn társaság sokkal gyorsabb növekedést produkálhatott volna a legutóbbi negyedévben, ha nem kellett volna megküzdeni az ellátási láncok problémáival.

Továbbra is küzdenek a chiphiánnyal a nagyvállalatok Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Mindeközben az autógyártók is nehéz helyzetben vannak a chiphiány miatt, amely tavaly vált igazán súlyossá a világgazdaságban. A Daimler vezérigazgatója, Ola Källenius pénteken elmondta, a chiphiány a három legfontosabb kihívás egyike a jelenlegi üzleti környezetben.

Källenius hozzátette, a koronavírus-járvány miatti friss kínai lezárások ugyancsak akadályozzák a globális ellátási láncok talpra állását.

Ráadásul a Daimler egyik legnagyobb piaca Kína, vagyis a vállalatot (sok más autógyártó mellett) különösen nehezen érinthetik a kínai lezárások.

A Volvo vezetője, Jim Rowan szintén azt hangsúlyozta, hogy a vállalatának a második negyedévben szembe kell néznie a chiphiánnyal, de a társaság, állítása szerint, biztosította az ellátást, amely az év második felében segíteni fog.

Végül a német Berenberg bank végezett egy kutatást az eurózónában, a múlt hónapban, és az elemzők arra jutottak, hogy

az autógyártás még mindig messze elmarad a megrendelésektől.

Kiemelték, a chipeladások elkezdtek fellendülni az elmúlt időszakban, de a jelentős áremelkedések azt eredményezik, hogy reálértéken az iparági talpra állás várhatóan gyengélkedhet.

A közlemény megjegyezte, a kínálati oldal felzárkózásához még időre van szükség, vagyis a cégeknek egy ideig még várhatóan „túlórázniuk kell".