Akkora a fogorvoshiány Angliában, hogy a betegek saját magukat kezelik

Dr. Life, Minél kevesebb a fogunk, annál nagyobb eséllyel kapunk infarktust, fogorvos, kezelés
Vágólapra másolva!
Már időpontot sem érdemes kérni a délnyugat-angliai állami fogorvosi rendelőkbe, akkora a hiány a szakorvosokból ezen a vidéken. Emiatt sokan - fájdalmukat csillapítandó - önmaguk orvosaivá válnak, írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A Healthwatch in Somerset nevű jótékonysági szervezet arról számolt be, hogy a megyében már szinte lehetetlen bejelentkezni az állami fogászati kezelésekre, emiatt egyre több fogbeteg (akik között gyerekek is vannak) kénytelen otthon magát ellátni, vagy órákat utazni és vidéken szerencsét próbálni.

A szervezet számtalan kirívó esetről kapott információt, például

egy nő kegyetlen fájdalmai miatt a férjével szúratta át a tályogát.

„Zokogtam a fájdalomtól, és mivel nem találtam egyetlen állami fogorvost sem, aki kezelni tudott volna, rávettem a férjemet, hogy tűvel szúrja ki a tályogot, majd meleg sós vízzel öblítettem ki a szám" – mesélte a családon belüli kezelésről a páciens.

Egy neve elhallgatását kérő bridgwateri férfinek kiesett a fogtömése. Mivel nem tudott bejutni a szakorvosi kezelésre, a gyógyszertárban egy Dentemp nevű terméket ajánlottak neki, ami egy ideiglenes fogtömés és fogkorona-rögzítő. „Habár a termék neve is sugallja, hogy ez csak átmeneti jelleggel nyújt megoldást, én már hat hete vagyok kénytelen használni, a fájdalmam pedig egyre fokozódik."

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Egy másik férfit pedig azzal az információval hívtak fel az állami fogászati rendelőintézetből, hogy

mivel a koronavírus-járvány kitörése óta nem voltak kezelésen, őt és 11 éves fiát is törölték a nyilvántartásukból.

Egy másik történet szerint egy kislánynak tályog alakult ki a fogán, de az egész családját törölték a fogorvosok nyilvántartásából, a szülők már arról panaszkodtak, hogy lányuk szepszist kaphat, mivel a szükséges vérvizsgálatok sem érkeztek meg.

Az állami egészségügyben dolgozó egyik forrás az alábbi megdöbbentő esetről számolt be: napokon át gyötörte a kínzó fogfájás, a fogorvosa viszont, aki 20 éven át kezelte, törölte a páciensei közül, és senki más sem fogadta, ugyanis a kiugró betegszám miatt nincs elég szakorvos a régióban.

A fogászati ellátás szakértői azt mondták, hogy nem lepték meg őket a jótékonysági szervezettől hallott aggasztó esetek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Dr. Nigel Carter, az Oral Health Foundation vezérigazgatója szerint az állami fogászati ellátásban jelenleg uralkodó káosz több sajnálatos tényező összejátszásának eredménye:

ilyen a brexit, a koronavírus, az előnytelen állami szerződések és a fogorvosi képzésre jelentkezők egyre csökkenő aránya is.

Elmondta: tudomása van arról, hogy az emberek saját maguk végzik a fogorvosi ellátásukat, beleértve az ideiglenes tömések használatát és még a megingott fogak kihúzását is.

Eddie Crouch, a Brit Fogorvosok Szövetségének elnöke szerint már a világjárvány kitörése előtt is voltak a mostani helyzetre utaló jelek – például egyre több orvos váltott át a jobban jövedelmező magánpraxisra, illetve sokan csak részmunkaidőben dolgoznak az állami egészségügyben.

Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) képviselője szerint nem lehetetlen Somersetben fogorvosi rendelést találni, arról azonban nem volt információja, hogy hány rendelő fogad új NHS-pácienseket, mondván, ez a döntés az egyes rendelőkön múlik.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

"Somerset-szerte havonta több mint 550 új sürgősségi ellátási időpont szabadul fel, így a sürgős klinikai ellátásra szorulókat el tudják látni, a közösségi és speciális ellátó szolgálatok is rendelkezésre állnak. Folyamatban van a délnyugati országrészben az extra nagy fogorvosi szolgáltatások biztosításának létrehozása is."

Az Egyesült Királyság Egészségügyi és Szociális Minisztériumának szóvivője elmondta: "50 millió fontot adtunk az NHS-nek, hogy akár 350 000 új fogorvosi rendelést is finanszírozhasson, és igyekszünk minél több fogorvost alkalmazni annak érdekében, hogy az emberek megkaphassák a szükséges szájsebészeti ellátást".