Teától és tamiloktól a nem fizetésig jutott az Indiai-óceán gyöngye

Szigirija, Sigirya, Oroszlán szikla, Srí Lanka
Sri Lanka, Central Province, Matale district, Sigiriya, Lion rock, archaeological site, listed as UNESCO World Heritage, the fortress (Photo by MOIRENC Camille / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Vágólapra másolva!
Srí Lanka - történelme során először - a napokban nem teljesítette adósságát a külföldi hitelezők felé, a világ két legnagyobb hitelminősítő intézete pedig ennek nyomán azt közölte, hogy a szigetország fizetésképtelenné vált - azaz csődbe ment. India déli szomszédja, az 1948-as, Nagy-Britanniától való függetlenné válás óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal néz szembe, amelynek lavináját a hibásan kezelt államháztartás, a rosszul időzített adócsökkentések, valamint a Covid-járvány indította el. Jelenleg a csökkenő devizatartalékok, a hatalmas adóssághalmok, a helyi pénzt leértékelődése, a szárnyaló infláció és a hanyatló gazdaság miatt az embereknek már az alapvető szükségleti cikkekért is meg kell küzdeniük. Bemutatjuk, hogy mi vezetett a szigetországi krízishez, és azt is, hogy van-e remény a talpraállásra.
Vágólapra másolva!

A fizetésképtelenség pillanata

P. Nandalal Weerasinghe jegybankelnök az ország fizetésképtelensége kapcsán, csütörtökön úgy nyilatkozott:

Bár az ország már megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy lehetséges mentőcsomagról, és a tervek szerint a hitelezőkkel kötött adósságmegállapodásait is újratárgyalja, az egyeztetések akár hónapokig is elhúzódhatnak, miközben a lakosság egyre nehezebb helyzetbe kerül.

A közvélemény ellenszenve, sőt, utcai megmozdulásokba torkolló haragja főleg Mahinda Rajapaksa volt miniszterelnökre és bátyjára, Gotabaya Rajapaksára, a szigetország elnökére irányul, amiért gazdasági válságba vezették az országot. Az egyre hevesebb kormányellenes tüntetések hatására Mahinda Rajapaksa a múlt hét elején mondott le a miniszterelnöki posztjáról.

De mi vezetett a nehéz helyzet kialakulásáig?

A képen egy felgyújtott busz látható Srí Lanka leköszönő miniszterelnökének, Mahinda Rajapaksa hivatalos colombói rezidenciájának közelében 2022. május 9-én. Legalább hárman meghaltak és több mint 150-en megsebesültek abban az összecsapásban, amely a kormány támogatói, illetver az elnök lemondását követelők között robbant ki. Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Évek óta érett

A gazdasági elemzők szerint a válság gyökerei az egymást követő kormányok rossz gazdasági döntéseiben keresendők. Sri Lanka gazdasága évek óta ikerdeficites, ami azt jelenti, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya (ha az import meghaladja az exportot, akkor az országnak folyó fizetési mérleg hiánya van), és az államháztartás hiánya (költségvetési hiány) együttessen áll fenn.

A polgárháború lezárása

Az elmúlt évek politikai vezetéséért egy testvérpár felelt. Mahinda Rajapaksa - a múlt héten lemondott miniszterelnök - 2009-ben vált a többségben lévő szingalézek hősévé, amikor kormánya évekig tartó keserves és véres polgárháború után legyőzte a tamil szeparatista lázadókat. Testvére, Gotabaya Rajapaksa, aki akkoriban védelmi miniszter volt, az elnöki posztot látta el a most megbukott kormányban.

A polgárháború végén, 2009-ben Srí Lanka úgy döntött, hogy a külföldre való értékesítés helyett inkább a hazai piacaira összpontosít, így az exportból származó bevétel alacsony maradt.

Amellett, hogy az ország jóval többet importált, mint amennyit exportált, kiadásai szintén évek óta meghaladták a nemzeti jövedelmet.

Ebből következően, pedig napjainkra olyan súlyos devizahiány alakult ki, hogy Sri Lanka már az alapvető szükségleti cikkekért sem tud fizetni, amely egyrészt áruhiányhoz vezetett, másrészt rekordmagasba emelte az árakat. Az infláció jelenleg 30 százalék körül van - az élelmiszerárak 46,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest -, miközben a háztartási cikkektől a gyógyszereken át, a gázig szinte minden hiánycikk, ami pedig érthetően nagy társadalmi nyugtalanságot és bizonytalanságot szült az országban.

2022. május 17-én az emberek sorban állnak, hogy üzemanyagot vásároljanak a fővárosban, Colombóban Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Hatalmas adósság

Ha egy országnak ikerdeficitje van, akkor adós a világ többi részének, és ez alól Sri Lanka sem kivétel. Az évek alatt ugyanis a colombói kormány hatalmas tartozásokat halmozott fel más országokkal, köztük Kínával szemben. A szigetország jelentős beruházási hiteleket vett fel állami tulajdonú kínai bankoktól, hogy finanszírozza a kritikusok szerint szükségtelen infrastrukturális projektjeit, beleértve a Hambantota körzet vitatott kikötőfejlesztését.

Sri Lanka teljes külföldi adóssága jelenleg 51 milliárd dollár (18 ezer 563 milliárd forint), miközben az ország jelenleg kevesebb, mint 50 millió dollár (18, 1 milliárd forint) használható devizatartalékkal rendelkezik.

Ha pedig egy ország ilyen nagymértékben eladósodik, az hosszú távon a nemzet valutáját is leértékeli. Így nem meglepő, hogy 2022 márciusában a Srí Lanka-i rúpia értékéből 33 százalékot vesztett az amerikai dollárral szemben, míg az indiai rúpiához képest 31,6, az euróhoz 31,5, a fonthoz 31,1, a japán jenhez képest pedig 28,7 százalékkal gyengült a helyi pénz.

Hibás döntések sorozata és a Covid-járvány pofonjai

A pénzügyi elemzők a rájapaksai vezetés 2019-ben végrehajtott adócsökkentéseit is az elhibázott intézkedések kötött említik, ami egyrészt hozzájárult az ország bevételeinek csökkenéséhez, másrészt még kevesebb pénzt hagyott a devizavásárlásra. Ráadásul az intézkedéseket balszerencséjükre, pont hónapokkal a Covid-19 világjárvány előtt vezették be, amely a sziget elsődleges bevételi forrását - az évi 4,4 milliárd dollárt (1600 milliárd forint) termelő iparágat - a turizmust is padlóra küldte. S bár Srí Lankán tavaly némileg újra nőtt a külföldi látogatók száma, az orosz-ukrán háború tovább lassítja az iparág fellendülését, főként, hogy Oroszország volt Sri Lanka egyik vezető turisztikai forrása.

A Srí Lankai teaültetvények és a meseszép tengerpart egyaránt nagy számban vonzotta a külföldi turistákat, akiknek az utazási kedvét először a Covid-járvány, majd az orosz-ukrán konfliktus, most pedig a szigetországban elharapózó gazdasági válság veti vissza, még nehezebb helyzetbe hozva ezzel a helyi lakosságot Forrás: AFP/Moirenc Camille/Hemis.Fr

Amikor 2021 elején a Srí Lanka-i valutahiány valóságos problémává vált, a kormány megpróbálta megállítani a devizakiáramlást, például a műtrágyák behozatalának betiltásával, és felszólította a gazdákat, hogy használjanak szerves trágyát. Ez azonban csak olaj volt a tűzre, hiszen még kritikus terméskieséshez is vezetett – amit a rizs és teaföldek is igen megsínylettek -, így a szigetnek külföldről kellett pótolnia az élelmiszerkészletét, ami megint csak tovább súlyosbította devizahiányt.

Jelenleg az ország a bruttó hazai termék (GDP) 13 százakát kitevő költségvetési hiánnyal néz szembe.

Az áramkimaradások akár napi 15 órán keresztül is tarthatnak, a város legnépszerűbb közlekedési eszközének számító tuk-tukok pedig hosszú sorokban parkolnak, várva az üzemanyagutánpótlást és a turisták visszatérését.

Van megoldás?

Srí Lanka újonnan kinevezett miniszterelnöke, Ranil Wickremesinghe is elismerte, hogy a szigetország 1948-as Nagy-Britanniától való függetlenné válása óta ez a legsúlyosabb gazdasági válság, amely csak rosszabbodni fog, ha mihamarabb nem érkezik külföldi segítség. A szigetországnak a felhalmozott 51 milliárd dollár (18 ezer 563 milliárd forint) külföldi adósságból idén 7 milliárd dollárt (2547 milliárd forint) kellene visszafizetnie.

Mivel Srí Lanka devizatartalékai annyira kifogytak, hogy gyakorlatilag már nem engedheti meg magának, hogy az alapvető élelmiszerekért és az üzemanyagért fizessen, ezért

a kormány szerint csak idén 4 milliárd dollárra (1455 milliárd forint) lesz szükségük a gazdaság alapvető működésének fenntartásához.

A képen az országban oly népszerű járművek, a tuk-tukok állnak sorba üzemanyagért Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

A colombói adminisztráció egyelőre 3 milliárd dollár (1091 milliárd forint) sürgősségi kölcsönt kér az alapvető importcikkek, például az üzemanyag kifizetésére, a Világbank pedig beleegyezett, hogy ebből 600 millió dollárt (218 milliárd forint) kölcsönöz neki. India szintén hitelezett a szomszédjának, ezenkívül műtrágyát és üzemanyagot is küldött. Srí Lanka jelenleg 6,5 milliárd dollárral (2366 milliárd forint) tartozik Kínának, amelynek lehetséges átstrukturálásáról most folynak az egyeztetések. Ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kemény kondíciókat szabhat egy esetleges mentőcsomagért. Az IMF szerint Srí Lanka új vezetésének kamatot és adót is kell emelnie a hitel feltételeként, ami valószínűleg még nehezebbé teszi majd a lakosok számára a mindennapi megélhetést.

Az bizonyos, hogy ha Srí Lanka megkapja a kért külföldi segítséget, a talpraállás akkor is hosszabb időre elnyúló, fájdalmas folyamat lesz. Az "Indiai-óceán gyöngyének" becézett, teájáról világhírű országnak sokat kell dolgoznia azért, hogy újra ezek jussanak nevéről az emberek eszébe.