Megvan a mesterterv: így működnének tovább az orosz McDonald's éttermei

ukrán válság, 2022, oroszország, orosz, üzlet, bezárt, bezárva, bezár, üzletek, bolt, shop
A view of a closed McDonald's restaurant at a shopping mall in Moscow on March 16, 2022. - On February 24, Putin ordered Russian troops to pour into pro-Western Ukraine, triggering unprecedented Western sanctions against Moscow and sparking an exodus of foreign corporations including H&M, McDonald's and Ikea. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
A jelenlegi oroszországi licensztulajdonosnak, Alexander Govornak értékesítené a világ legnagyobb gyorsétteremlánca oroszországi üzletét.
Vágólapra másolva!

A McDonald's több mint 30 éve volt jelen az orosz piacon, és az ottani mintegy 850 éttermének 84 százaléka tartozott a vállalathoz a franchise-éttermek mellett. Ahogy az Origo megírta, az orosz-ukrán háború folyományaként azonban az amerikai cég lett a legújabb azon nagyvállalatok sorában, ahol úgy döntöttek, hátat fordítanak az orosz piacnak.

Egy bezárt McDonald's-étterem Oroszországban, 2022 márciusában Forrás: AFP/-

A vállalat most bejelentette, hogy üzletüket átadnák Alexander Govornak, aki 2015 óta a McDonald's franchise-partnere, és komoly szerepet vállalt abban is, hogy a mindenféle értelemben nehéz terepnek számító Szibériában is megvethesse lábát a hálózat. Govor 25 éttermet üzemeltet ott - írja a Reuters.

Az amerikai óriáscég nem hozta nyilvánosságra a tranzakció pénzügyi feltételeit, csupán annyit közöltek, hogy az ügyletet várhatóan a következő hetekben viszik végig, illetve zárják le. A megállapodás alapján az új tulajdonos kötelezettséget vállal arra, hogy a meglévő munkavállalókat legalább két évig, azonos feltételekkel foglalkoztatja.

További fontos része a megállapodásnak, hogy az éttermeknek új márkanév alatt kell majd üzemelniük.

A cég tavaly bevételének mintegy 9 százalékát, azaz 2 milliárd dollárt termelt meg Oroszországban és Ukrajnában.