Hatalmas kártérítést kap közel százezer Volkswagen-tulajdonos

VW, Volkswagen
Wolfsburg, 2015. szeptember 25. Egy Volkswagen Passat autó kipufogócsövei a német járműgyártó csoport wolfsburgi gyára előtt 2015. szeptember 25-én. A VW igazgatótanácsa ezen a napon dönt a következő vezérigazgató személyéről. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szeptember 18-án leleplezte a céget, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. (MTI/EPA/Julian Stratenschulte)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy peren kívüli egyezség keretében 193 millió fontot (89 milliárd forint) fizet a dízelbotrányban érintett 91 ezer brit Volkswagen-tulajdonosnak a német konszern. Az emissziós értékeket meghamisító szoftvert 1,2 millió brit földön eladott VW-be építették be, de a hat éves csoportos pereskedést ezek közül csak kevesebb mint egytizedüknek a tulajdonosa vállalta, ők viszont sikerrel jártak.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt róla korábban, hogy minden idők legnagyobb járműipari csalására derült fény 2015-ben, amikor hivatalosan is bejelentették, hogy a Volkswagen mindenkit átverve meghamisította a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatokat.

Világszerte összesen 11 millió „trükkös" autót értékesített a VW-konszern.

És bár az emissziós botrányok már hosszú évtizedek óta jelen vannak a szektorban - hiszen több vállalat is próbált már trükközni a kibocsátással kapcsolatban -, a német cég húzása azonban különösen extrém volt, ugyanis a Volkswagen által meghamisított károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok, a valóságban 40-50-szeresen túllépték az előírt határértéket.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/DPA/Julian Stratenschulte

Egyébiránt a VW nemhogy nem roppant bele a csalásába, de az pusztán rövid távú megtorpanást eredményezett a vállalatnak pénzügyileg.