A külföldi nyaralás nagy veszélye: forintban vagy euróban fizessünk a bankkártyával?

bankkártya, kártyás vásárlás, külföldi nyaralás, koktél, tengerpart
Vágólapra másolva!
A dinamikus valutaváltással a legtöbb esetben kedvezőtlen árfolyamon vásárolhatunk külföldön, de körültekintéssel a hagyományos bankkártyás fizetéskor és pénzváltáskor is nagyobb összeget spórolhatunk meg - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Ha külföldön meglátja a bankkártyaterminálon azt a lehetőséget, hogy forinttal fizethet, semmiképpen se azt válassza – talán ez a legfontosabb tanács a nyaralás előtt. A tranzakciót megelőzően ugyan az eszköz tájékoztatja az ügyfelet az átváltás árfolyamáról, ám nem a megszokott módon, hanem úgy, hogy egy forint mennyi eurót ér, a 0,002935-ös adatot pedig a kasszánál aligha kezdik el átváltani az érintettek. Ez a módszer ugyan biztosabb abból a szempontból, hogy fix forintösszeggel számolhatunk, ám

az árfolyam finoman szólva sem kedvező, 100 eurónál 2000 forintnál is több lehet a veszteség.

Görögország, nyaralás, tengerpart, görög nyaraló Forrás: Guido Cavallini / Cultura Creative via AFP

Érdemes nézni az árfolyamokat

A dinamikus valutaváltás, az ún. DCC egyre több terminálon elérhető, ám azért érdemes inkább a helyi pénznemben fizetni bankkártyával, mert a kártyatársaság és a magyar pénzintézet jobb árfolyamon vált a legtöbb esetben, mint a külföldi elszámoló, amelynek nem érdeke, hogy forintban kapja meg a bevételét.

A legtöbben azért választják ezt a megoldást, mert a helyi pénznemben történő fizetéskor csak néhány nappal később derül ki pontosan, mennyibe is került a termék, ennyi ugyanis az átfutási idő a tranzakció és annak elkönyvelése között, függően attól, hogy milyen rendszerességgel számol el a kinti bank a terminált üzemeltető kereskedővel.

Ez azt jelenti, hogy nem a vásárláskor, hanem a lezáráskor érvényes árfolyamon vált a bank, ami legfeljebb extrém esetekben okozhat jelentős különbözetet.

A csupán minimális kockázat még akkor is igaz, ha olyan országba utazunk, ahol nem euró vagy amerikai dollár a fizetőeszköz, és így a bankkártya típusától függően például a horvát kunát vagy a román lejt előbb euróra vagy dollárra váltják, majd onnan forintra. Bár elsőre a kettős átváltás nem tűnik előnyösnek, a Mastercard és a Visa, valamint a hazai bankok honlapján folyamatosan figyelemmel követhetjük az általában a középárfolyamhoz közeli átváltási értékeket.

Forrás: Adrian Weinbrecht / Cultura Creative via AFP

A bankok többsége devizaeladási árfolyamon számolja át a külföldi kártyás fizetést,

de akad kifejezetten a kártyás vásárlásokra alkalmazott speciális váltási árfolyam is – értelemszerűen családi nyaralás esetén, ha nem egy pénzintézet ügyfele mindenki, az indulás előtt érdemes áttekinteni, melyik kínálja a legjobb feltételeket.

Erre figyeljünk pénzváltáskor

Sokan tartják biztonságosabbnak a bankkártyás fizetést külföldön, hiszen erről visszajelzést kaphatnak a telefonjukon, elvesztésekor pedig azonnal letilthatják, míg a pénztárca ellopásakor minden készpénzt elbuknának. Emellett készpénzhez jutni külföldön nem olcsó mutatvány, és bár Magyarországon két alkalommal, 150 ezer forintig ingyenes a felvétel, egy hosszabb családi nyaraláshoz ez valószínűleg nem elegendő. Nem csupán a felvételnek, a váltásnak is díja van, 3 ezrelékes, maximum 6 ezer forintos illeték terheli a műveletet, ráadásul

a pénzváltók között óriási a szórás, hogy melyik milyen marzs mellett dolgozik, azaz mekkora a különbség a vételi és eladási árfolyam között.

A Revolutnak is akadnak hátrányai

Egyre népszerűbb a Revolut, amelynél a számlavezetés és a bankkártya is ingyenes, különböző devizákban alszámlákat nyithatunk, az applikáción keresztül kifejezetten kedvező áron kínálnak átváltást, ráadásul havi ezer fontig (46 ezer forintig) díjmentes a szolgáltatás. Sőt, havonta 75 ezer forintnyi értékben ingyenes a készpénzfelvétel, és nem csak Magyarországon, külföldön is.

Több felhasználó viszont arra panaszkodott, hogy nem minden esetben fogadják el a a kártyát nagyobb összegű számla kiegyenlítésekor, és szállásfoglalásnál sem tudják zárolni a díjat a Revolut-számláról.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem támogatja a szolgáltatás használatát, mert a Revolut továbbra sem nyújtott be leánybanki engedélyezési kérelmet Magyarországon, noha az MNB – a több százezer magyarországi ügyfél, esetleges betétes biztonsága és a hazai pénzügyi piac stabilitása érdekében – folyamatosan szorgalmazza azt. E helyzetben a magyar jegybank nem felügyelheti a Revolut üzleti megbízhatóságát,

a hazai ügyfelek pedig esetleges betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában kell, hogy intézzék.

A jegybank egyébként azt ajánlja mindenkinek, hogy a kártya érvényességi idejét ellenőrizze utazása előtt, mert a feltüntetett lejárati idő után sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra nem használható. Gondolja végig, hogy a beállított kártyahasználati limitek külföldön is megfelelőek-e, továbbá írja fel azt a telefonszámot, melynek segítségével bankkártyája letiltását külföldről elvégezheti!