Arannyá változtatnák a kidobott mobiltelefonokat az egyik országban

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Small gold nuggets in an antique measuring
Vágólapra másolva!
A brit Királyi Pénzverde olyan létesítményt építene, ahol képesek lennének kinyerni az aranyat az elektronikai hulladékokból.
Vágólapra másolva!

A Pénzverde korábban közleményben jelezte, hogy a kanadai Excir nevű vállalat új kémiai eljárását használják majd a nemesfémek kinyeréséhez. Az eljárás például mobiltelefonok és laptopok esetében használható.

A tervek alapján az üzem 2023-ban már teljes egészében működőképes lesz

– írta a CNBC. Az üzemet Dél-Walesben építik meg, ahol a Pénzverde székhelye is található

Noha az üzem még nincs kész, a Pénzverde májusban már piacra dobta az első termékcsaládját, amely 100 százalékig újrahasznosított fémekből áll. A 886 névre hallgató márka mögött Dominic Jones kreatív igazgató áll, és az intézmény közlése szerint az ékszereket a Pénzverde történelmi öröksége ihlette.

A brit Királyi Pénzverdénél úgy számolnak, hogy az elektronikai hulladékokban található nemesfémek szinte teljes egészét (több mint 99 százalékot) képesek lesznek másodpercek alatt kinyerni a hulladékból.

A létesítmény várhatóan hetente akár 90 tonna, az Egyesült Királyságból származó hulladékot is feldolgozhat. Ezzel évente több száz kilogramm aranyhoz is juthatnak.

A megoldás részben reakció arra a problémára is, hogy sok ország nem kezeli megfelelően az elektronikai hulladékokat.

A Global E-waste Monitor című 2020-as jelentés szerint a 2019-ben, globálisan keletkező, összesen 53,6 millió tonna elektronikus hulladéknak csupán a 17,4 százalékát gyűjtötték és hasznosították újra megfelelően.