Extra szabadnapokkal enyhítenék az élelmezési válságot az Indiai-óceán gyöngyszemén

Sri Lanka, gazdasági válság 2022, üzemanyaghiány
People are waiting to buy petrol at a petrol station due to the fuel shortage in Colombo on May 17, 2022. (Photo by Pradeep Dambarage / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Srí Lanka kormánya igyekszik mindent bevetni, hogy enyhítse az országban az élelmiszerválságot. Ennek érdekében pedig különös eszközöket is bevetnek, például extra szabadnapokat kínálnak az állami alkalmazottaknak. A cél, hogy a dolgozók otthon élelmiszert termesszenek.
Vágólapra másolva!

Srí Lanka több mint 70 éve nem látott élelmiszerválsággal küzd, és a 22 milliós lakosú ország kormánya igyekszik minden eszközzel enyhíteni az élelmiszerhiányt. Ehhez pedig különös eszközöket is bevet, például hetente egy extra szabadnapot kínál az állami alkalmazottaknak.

A cél, hogy a felszabadult időben a dolgozók otthon élelmiszert termesszenek

– írja a BBC. Srí Lankán nagyjából egymillió ember dolgozik állami alkalmazottként.

A kormány hétfőn fogadta el azt a javaslatot, melynek értelmében az állami dolgozók minden pénteken távol maradhatnak a munkától, a következő három hónapban.

Az ország egyébként nemcsak élelmiszerválsággal küzd, ugyanis üzemanyagból és gyógyszerből, valamint devizából is súlyos hiány van.

A mostani döntés indoklásakor a kormány jelezte, ez részben azoknak a dolgozóknak segíthet, akiknek egyébként is nehéz bejutni a munkahelyükre az üzemanyaghiány miatt. A szabad pénteken pedig zöldségeket és gyümölcsöket termeszthetnek a családjaik számára.

Szintén hétfőn az Egyesült Államok jelezte, hogy kész segítséget nyújtani Srí Lankának a válság közepette. A támogatásra szüksége is van az országnak. Ebben a hónapban ugyanis Ranil Wickremesinghe miniszterelnök közölte,

Srí Lankának legalább 5 milliárd dollárnyi segítségre lenne szüksége idén, hogy ki tudja fizetni az elengedhetetlenül szükséges importtermékeket.

A kormány közben a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is tárgyal egy segélycsomagról. Az IMF képviselői jövő hétfőn érkeznek az országba.

A jelenlegi élelmiszerválság hátterében az áll, hogy a Srí Lanka-i rúpia jelentős gyengülése, az élelmiszerárak globális emelkedése, valamint a műtrágyák betiltása (ezt már feloldották) együttesen hatalmas élelmiszerár-növekedést hoztak az országban.

Csak áprilisban több mint 57 százalékos drágulást mértek.

A múlt hónapban pedig Mahinda Amaraweera mezőgazdasági miniszter arra kérte a farmereket, hogy termesszenek több rizst, ahogy világossá vált, hogy az élelmiszerkrízis egyre súlyosabb lesz.