Ezek minden idők legnagyobb gyorséttermi botrányai

gyorsétterem
Vágólapra másolva!
Hosszú lenne azon eseteket felsorolni, amikor emberek jelentéktelennek tűnő okokból pereskednek. Vannak azonban ezek közül is kiemelkedően extrém esetek, olyanok, amelyek megrázták a gyorséttermek világát. Más szóval, nem úszták meg olcsón a peres eljárást a gyorséttermi cégek. Sokan vannak, akik ilyen „nevetséges" pereknek köszönhetik a vagyonukat.
Vágólapra másolva!

Ezek közül mutatjuk be a legérdekesebbeket a Promotions.hu cikke alapján:

KFC és McDonald's - lejárt húsok az étteremben

2014-ben látott napvilágot a botrány, amikor is egy sanghaji húsüzemben néhány beépített újságíró rajtakapta a dolgozókat azon, hogy átcímkézik a lejárt szavatosságú húsokat. Ezeket a "felfrissülő" húsokat a kínai McDonald's és KFC kapta. A beszállító cégnek a leleplezés után több szerződését is felmondták (többek között a KFC is), míg a McDonald's szimplán csak egy másik üzemet választott.

Rácsok mögött a Subway szóvivője

A Subway szóvivője, Jared Fogl nem a cégnél munkával eltöltött éveiről lett híres. 2015 nehéz év volt számára, hiszen a hatóság emberei otthonában tartóztatták le pedofília vádjával, amiért 15 évet kapott. Ez természetesen nem tett jót a Subway hírnevének.

Illusztráció Fotó / Getty Images

Nem kérünk több marhazsírt

Egészen 32 évvel ezelőttig a McDonald's marhazsírban sütötte a sült krumpliját, majd növényi olajra váltottak. 1990-ben azonban néhány vegetáriánus fogyasztó beperelte a céget azzal indokkal, hogy nem kaptak tájékoztatást arról, hogy az olajváltás után is tartalmazhat hússzármazékot a krumpli. A McDonald's ugyan jelezte, hogy soha nem nevezte húsmentesnek a terméküket, mégis "megszabadult" 10 millió dollártól a per miatt. Ezeket hindu és más vallási szervezeteknek kellett kifizetniük.

A lóhús botrány újabb állomása

A 2013-as botrányban Magyarország is erősen érintett volt. Ez a lóhússal kevert marhahús egyveleg egészen a Burger Kingig jutott. Bár konkrét bizonyíték a hús meglétéről nem került elő, a Burger King biztonsági okokból néhány beszállítóját azért lecserélte.

Vigyázat, forró!

Nincs már talán olyan McDonald'sos vásárló, aki ne tudná, hogy a poharakon a "vigyázat, forró!" felirat olvasható. Ez azonban nem volt mindig így. 1992-ben egy Stella Liebeck nevű hölgy hatalmas botrányt robbantott ki, amikor beperelte a McDonald's étteremláncot nem kevesebb, mint 3 millió dollárra. Az indok a következő volt: Stella egy hétig feküdt kórházban harmadfokú égési sérülésekkel, amit a túl forrón felszolgált ital okozott. Az esetet követően a cég feliratozta a poharakat, és csökkentette a kávé hőmérsékletét.

Erkölcsi károkat okozott a McDonald's

Nagyböjt idején balgaság lenne önmagunkat ínycsiklandó hambureggel kínozni, Xenia Ovcsinnyikova ezt azonban nem teljesen tudta elkerülni. Az orosz nő beperelte a McDonald'sot azért, mert megszegte az erre az időszakra előírt önmegtartóztatást. Belebotlott egy Big Mac-hirdetésbe és több se kellett neki: rohant a közeli gyorsétterembe, hogy befalja a szendvicset, tehát megszegte a böjtöt. A hölgynek szent meggyőződése, hogy a cég tehető ezért felelőssé. A nő "hatalmas" összeget, 1000 rubelt követel az étteremlánctól, ami mintegy 6500 forintot takar. A moszkvai pátriárka azt tanácsolta a sértett asszonynak, menjen inkább gyónni, és ne a bíróságra szaladgáljon a történtek miatt.