Potápi Árpád János: Közép-Európa maradjon továbbra is Európa gazdasági motorja

POTÁPI Árpád János; BAROSS Gábor
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján Révkomáromban
Vágólapra másolva!
Meg kell teremteni azokat a lehetőségeket, támogatásokat, hogy továbbra is Közép-Európa maradjon Európa gazdasági motorja, és a Kárpát-medencei magyar vállalkozások legalább annyira ki tudják venni a részüket ebből, mint az elmúlt időszakban - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Potápi köszöntőjében felidézte a magyar nemzetpolitika elmúlt 12 évben elért eredményeit, szólt a nemzetpolitikában alkalmazott módszerek változásáról, bővüléséről, az új kihívásokról és az azokra adható válaszokról.

Emlékeztetett: elsőként a jövendő sikerek keretrendszerét teremtették meg, közjogi szempontból is egységesítették a nemzetet, majd

2015-16-ban bekerült a nemzetpolitikába egy korábban hiányzó elem, a gazdasági eszközök is.

Rámutatott: a vállalkozások és azokon belül a kis- és mikrovállalkozások a magyar gazdasági fejlődésnek olyan motorjai, amelyek alapvetően magyar embereket foglalkoztatnak, és így hozzájárulnak a szülőföldön való boldogulásukhoz. Kifejtette: a Külgazdasági és Külügyminisztérium nagy gazdaságfejlesztési programjainak elindítása után az államtitkárság ezen a téren a vállalkozói kapcsolatrendszer erősítésére kezdett összpontosítani, amelybe eddig 12-14 ezer főt foglalkoztató vállalkozásokat sikerült bevonni.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján Révkomáromban Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Mint mondta, az ukrán-orosz konfliktus háborúvá fajulásával megváltozott helyzetre reagálni kell, nem szabad recesszióba engedni, meg kell őrizni a közép-európai gazdasági fejlődést.
Kitért az októberi szlovákiai helyhatósági és megyei választásokra, illetve az előrehozott parlamenti választás lehetőségére. Hangsúlyozta, hogy

a magyar nemzeti közösség csak parlamenti képviselettel tudja érdekeit érvényesíteni.

Forró Krisztián, a tavaly létrejött egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke rámutatott: a regionális politikában való jelenlétével a magyar érdekképviselet az elmúlt időszakban megkerülhetetlenné vált, s ezt továbbra is biztosítani és bővíteni kell.

Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője beszédében kiemelte: egy közösség akkor lesz erős, ha gazdaságilag is erős, ennek viszont a vállalkozói réteg a záloga.

Az I. Felvidéki Gazdasági Fórum a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Gábor Alapítvány szervezésében, a Design Terminallal szakmai partnerségben került megrendezésre.

A fórum az idén februárban befejeződött felvidéki mentorprogram folytatása,

és szervezőinek tervei szerint alkalmat kínál a felvidéki vállalkozók közötti együttműködésre és közös megoldások keresésére a vállalkozókat érintő aktuális kérdésekre.