Megújítják Miskolc legfőbb nevezetességét, látványos eredmény várható

8. Kilátó Avas
Vágólapra másolva!
Megújul Miskolcon az Avasi kilátó, amelynek keretében a hozzá tartozó sétány újragondolásával lehetőséget biztosítanak többek között arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást. Emellett más funkciókra is alkalmassá teszik a létesítményt.
Vágólapra másolva!

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat közbeszerzést írt ki az Avasi kilátó és környezete kivitelezésére – hivatkozik az európai uniós közbeszerzési értesítőre a Magyar Építők. Az ajánlatokat október 18-ig várja az önkormányzat. A kivitelezés keretében az alábbi helyszínekre terjed ki a munka:

  • Avasi kilátó,
  • kilátó alatti sétány,
  • Toronyalja utca,
  • valamint Győri Nagy Lajos lépcsősor.

Cikkünkben látványterveket mutatunk be a megújuló Avasi kilátóról.

Az Avasi kilátó átalakításának célja, hogy az épület karakteres, bejáratott és ismert jelképszerűségének megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató épület jöjjön létre.

Az alagsori szinten a leendő kivitelezők elvégzik a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek mosását.

A földszinti, szabadtéri teraszt alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására.

A kilátó alatti, jelenleg rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező területről - melynek a kivitelezéssel érintett nagysága 382,6 négyzetméter -, kilátás nyílik a városra. Az ide tervezett pergolás sétánnyal lehetőséget biztosítanak arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást.

A körút és Mendikás út csatlakozásánál régi, terméskőből épült lépcső található, rendkívül rossz állapotban. Elbontása után új szerkezetet építenek, mely a körút nyomvonalán öt, közel azonos geometriájú fellépővel és 2,15 méter szélességgel készül.

A körsétány mellett 9 darab alacsony fénypontmagasságú, úgynevezett pollerlámpát helyeznek el.

A Toronyalja utca teljes hosszában szükséges a nagykockakő burkolat felszedése és újrarakása a meglévő kövek felhasználásával 400 négyzetméter területen, a jelenlegi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontva és kockakő burkolatra cserélve.

A munkálatok negyedik részében a nyertes pályázattevőre vár a Palóczy emlékmű és Bortanya közötti szakasz megújítása is. Itt a Palóczy emlékmű körüli és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kell elvégezni a munkálatokat.