Írástudatlanoknak készítenek mobiltelefont egy afrikai országban

Superphone, Elefántcsontpart, telefon, telecommunication technology Horizontal
A young man communicates with 'Superphone' made by Cerco in Abidjan on August 25, 2022. - The 'Superphone', a mobile phone designed and assembled in Ivory Coast, that uses a voice command system, is now available for people to use that are unable to read and write. It can be used in 50 African languages at an affordable price. (Photo by Sia KAMBOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Africanews számolt be róla, hogy egy Elefántcsontparton tervezett és összeszerelt új mobiltelefon segíthet az afrikai írástudatlan lakosságon.
Vágólapra másolva!

A hangvezérelt rendszernek köszönhetően a mobiltelefon használók immár 50 afrikai nyelven férhetnek hozzá a szolgáltatásokhoz.

A hivatalos statisztikák szerint Elefántcsontpart országában az emberek 40 százaléka írástudatlan,

és az eszköz főként az idősebb generáció számára nyújthat hatékony támogatást.

Egy fiatal férfi a Cerco által készített „Superphone"-on beszél. Az Elefántcsontparton tervezett és összeszerelt mobiltelefon megfizethető áron érhető el azoknak az embereknek a számára, akik nem tudnak írni és olvasni. Forrás: AFP/Sia Kambou

Az okostelefon a Cerco cég egyedi operációs rendszerét használja, és az Elefántcsontparton beszélt nyelvek közül 17-et lefed.

- mondta Alain Capo-Chichi, a "Superphone"-t gyártó cég elnöke és alapítója.

"Rengeteget dolgoztunk azon, hogy minél több afrikai nyelven elérhető legyen a telefon, így lehetővé téve a nem írástudók számára is, hogy önállóan használhassák a mobiljukat" – tette hozzá.

Egy nő választ nyelvet a Cerco abidjani bemutatótermében a „Superphone"-on 2022. augusztus 25-én. A mobiltelefon a manuális nyelvválasztást követően már egy teljesen hangvezérelt rendszert használ. Forrás: AFP/Sia Kambou

A vállalat azt reméli, hogy a fejlesztéssel a jövőben 1000 afrikai nyelvet beépít, és közel egymilliárd embert ér el.