Meglepő új tulajdonosa lehet az olasz állami légitársaságnak

Ita Airways
Vágólapra másolva!
Olaszország az amerikai Certares magántőkealap által vezetett csoportot választotta ki, hogy kizárólagos tárgyalásokat folytasson az Alitalia utódjának számító ITA Airways többségi részesedésének megvásárlásáról. A csoport mögött olyan óriások állnak, mint az Air France-KLM és a Delta Air Lines.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Certares magántőkealap által vezetett csoport vásárolhatja meg az olasz állami tulajdonban álló ITA Airways légitársaság többségi részesedését.

A csoport mögött olyan nagyvállalatok állnak, mint az Air France-KLM és a Delta Air Lines

– írja a Reuters.

A konzorcium legyőzte az MSC hajózási társaság és a Lufthansa által benyújtott ajánlatokat.

A Certares ajánlatának részleteit nem hozták nyilvánosságra, de az ügyhöz közel álló források úgy nyilatkoztak a Reutersnek, hogy az olasz államkincstárnak erős, akár 40 százalékos, kisebbségi részesedése maradhat az üzlet után.

A források szerint a Certares, melynek európai központja Milánóban van,

600 millió euró körüli összeget ajánlhatott fel 60 százalékos részesedésért.

Hozzátették, a csoport által bemutatott terv középpontjában Róma fő reptere, a Fiumicino áll.

A Reuters úgy értesült, hogy az MSC és a Lufthansa 850, illetve 900 millió eurót ajánlott egy nagyobb, 80 százalékos részesedésért.

A mostani döntés némi meglepetést is okozott az iparágban, mivel korábban ez a két cég volt előnyben az ajánlattevők között

– mondta Johannes Braun, a Stifel Research szakértője.

Az Air France-KLM üdvözölte a döntést, ám jelezték, ebben a szakaszban nem fektetnek be az ITA tőkeszerkezetébe. Középtávon azonban fontolóra vehetik, hogy kisebbségi részesedést vásároljanak az ITA-ban – közölték. A források szerint a Delta szintén érdeklődését fejezte ki egy későbbi belépés iránt.