Vannak országok, ahol még mindig rajonganak a kriptovalutákért

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Bár a bitcoin - és más kriptovaluták - az idei év eleje óta az értékének a több mint felét elveszítette, és a tavaly novemberi csúcs már nagyon messze van, mégis vannak olyan országok, ahol a lakosság jelentős része továbbra is rajong a kirptovalutákért. Egy globális felmérés szerint egy afrikai ország vezeti a rangsort.
Vágólapra másolva!

Noha a kriptovaluták piaca az elmúlt hónapokban hatalmas zuhanásokat szenvedett el, továbbra is vannak olyan országok, ahol a lakosság igen tekintélyes része rendszeresen vásárol kriptoeszközöket.

A Morning Consult kutatócég 40 országot vizsgált, és arra jutott, hogy

lakosságarányosan Nigéria áll a globális lista élén. Itt ugyanis a felnőtt lakosság 56 százaléka aktív havi kriptokereskedőnek számít.

Törökországban egyébként szintén hasonlóan magas, 54 százalékos aktivitást mértek – írta a Quartz.

A top 10-es listára felfért még Thaiföld (44 százalék), Pakisztán (37 százalék), Vietnám (35 százalék), az Egyesült Arab Emírségek (34 százalék), Argentína (32 százalék), Dél-Afrika (32 százalék), Oroszország (29 százalék), valamint India (29 százalék).

A lista végén olyan államok találhatók, mint az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Japán, valamint Kína.

Ezekben az államokban a felnőttek mindössze 10 százaléka számít aktív havi kereskedőnek a kriptovaluták piacán. Az Egyesült Államokban ez az arány 16 százalék.

Lakosságarányosan Nigériában kedvelik leginkább a kriptovalutákat a világon Fotó: Csudai Sándor - Origo

A lista élvonalában található országok azonban fontos támpontot adnak a szakembereknek, akik azt próbálják megjósolni, milyen lesz a jövőben a kriptovaluták nemzetközi elfogadottsága. Nigéria, Pakisztán és India népességszáma ugyanis lendületesen bővülhet a következő évtizedekben, vagyis várhatóan a kriptovaluták felhasználói is egyre többen lesznek.

Mindazonáltal a kutatás hangsúlyozza, hogy a kriptovaluták elsősorban olyan országokban kiemelten népszerűek, ahol a lakosság átlagos jövedelme relatíve alacsony.

Az Egyesült Arab Emírségek kivételével a top 10-ben szinte csak olyan országok találhatók, melyekben az egy főre jutó éves jövedelem (vásárlóerő-paritáson) 30 000 dollár alatt van.

A jelentés azt is kiemeli, hogy a top 10 országból 7 esetében az állam valamilyen módon kezdeményezte a devizatranzakciók ellenőrzését. A két legszembetűnőbb példa Argentína és Törökország, ahol az infláció az elmúlt időszakban jelentősen megugrott. Ezekben az államokban a lakosság azért fordult a kriptovaluták felé, hogy próbálja fedezni az inflációból adódó veszteségeit.

A kriptovaluta-tulajdonosok jelentős része befektetésként tekint a kriptopénzekre Forrás: AFP/Pierre Teyssot

A kutatásból az is kiderül, hogy

a kriptovaluta-tulajdonosok jelentős része inkább befektetésként és nem fizetőeszközként használja a kriptopénzeket.

Végül általában is jól látszik, hogy Afrikában a kriptovaluták népszerűsége rohamosan emelkedik. 2020 júliusa és 2021 júliusa között például 1200 százalékkal emelkedett a tranzakciós volumen a kontinensen, ami már a kormányok számára is fejfájást okoz. Több államban például saját digitális valuta bevezetésével próbálja kormány és a jegybank távol tartani a lakosságot a kriptopénzektől.