Fontos kampány zajlik a munkáltatók és munkavállalók tudatosságának növeléséért

munkavédelem
Engineers talking on construction site
Vágólapra másolva!
A munkáltatók és munkavállalók munkavédelmi és munkaügyi tudatosságának növelése érdekében kommunikációs kampány indult a Technológiai és Ipari Minisztérium Iparért és Munkaerőpiacért Felelős Államtitkárságon megvalósuló „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése" című kiemelt projekt keretében. A kampány központi eleme két videóklip, amelyek a Random Trip és Wolfie (Farkas Roland) együttműködésében készültek el. A Punnany Massif frontembere az Origónak beszélt arról is, hogy miért vállalta el a felkérést.
Vágólapra másolva!

A munkaadók és a munkavállalók tudatosságával érvényesíthetők a jogok és kötelezettségek mindkét fél részéről. Így kiemelten fontos, hogy az érintett felek minden olyan témában tájékozottak legyenek, ami a munkavégzéssel kapcsolatos. Ennek elmulasztása akár komoly jogi következményeket, hátrányokat vagy veszteségeket vonhat maga után, így javasolt szerződésaláírás vagy vállalkozásindítás előtt felkészülni ezen a téren. Többek között ezekre a kérdésekre is felhívja a figyelmet a kampány.

Munkavédelem Magyarországon

A munkáltatók és munkavállalók munkavédelemmel kapcsolatos feladatait, jogait és kötelezettségeit a Munkavédelmi törvény foglalja össze. A munkavédelem célja, hogy biztosítsa az alkalmazottak számára a biztonságos munkakörülményeket, illetve megőrizze a munkát végzők egészségét és képességét. Két szakterülete van: a munkabiztonság, és a munkaegészségügy.

Magyarországon gyakori tévhit, hogy a munkáltatónak évente csak egyszer kell munkavédelmi oktatást tartania alkalmazottjainak.

Azonban ennél jóval több alkalomról van szó. A következő esetekben kell a munkavállaókat munkavédelmi oktatásba részesíteni: a munkahely vagy a munkakör megváltozásakor; az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek változásakor; munkaeszköz átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor; illetve új technológia bevezetésekor. Továbbá képzést kell tartani minden újonnan belépő alkalmazott számára is – részletezi a Legyen oké a munka, a minisztérium munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeletéhez tartozó közösségi oldal.

Illusztráció Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az Origo korábban megírta, hogy Magyarországon szinte az összes építkezésen valamilyen munkavédelemmel összefüggő szabálytalanságot találtak a hatóságok. A vizsgálatokra azért volt szükség, mert a legtöbb súlyos sérüléssel vagy halállal végződő incidens az építkezéseken fordul elő. A 2021 május eleje és szeptember vége között ellenőrzött 1100 munkáltató közül 87 százalékánál találtak szabálytalanságot, illetve 63 százaléka volt érintett valamilyen jogsértésben.

A vizsgálat eredményei alapján megállapítható:

a legtöbb építkezésen rendelkezésre álltak a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközök, ám a dolgozók ezeket nem, vagy nem megfelelően használták, vagy szabálytalan felszerelésekkel helyettesítették.

Egy másik forrás szerint 2019 első félévében munkavédelmi szabálytalanságok miatt 7065 munkáltató ellenőrzése során 5493-nál találtak szabálytalanságot az ellenőrök. Továbbá Magyarországon 2021-ben 159 súlyos munkabaleset történt, amelyek szinte mindegyike megelőzhető lett volna a munkavédelmi szabályok betartásával.

A legveszélyesebb ágazatok

Számos foglalkozást nevezett meg a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a veszélyességi toplista összeállításában. Az első helyen az építőipar áll, ebben a szektorban következett be a legtöbb súlyos sérüléssel, vagy halállal járó munkabaleset az elmúlt években – írta az Origo.

A következő a listán a mezőgazdasági munka, illetve azok az állások, amelyek állattartással foglalkoznak. Emellett az egészségügyi dolgozókra is sok veszély leselkedik: a balesetek mellett, akár életkárosító kockázatokkal is számolniuk kell. A szállítmányozás és raktározás munkakör is felkerült a listára, mivel ezeknél balesetet okozhat a gépek és munkaeszközök nem megfelelő használata, illetve az rakományok helytelen mozgatása is.

Illusztráció Forrás: Image Source/Image Source/db2stock/Db2stock

A munkavédelmi és munkaügyi kampány

2021-ben Magyarországon a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 33.550 munkavállaló szabálytalan foglalkoztatását tárta fel. Annak érdekében, hogy az dolgozók elkerüljék a munkahelyükhöz köthető, nem kívánt eseményeket vagy munkajogi szempontból kérdéses helyzeteket, mindenképp javasolt jogi területen bővíteniük tudásukat (akár már munkavállalás előtt).

Ezen a téren való tájékozódás egyik legfontosabb eleme a munkajog, amely rögzíti a munkáltatók és a munkavállalók jogait és kötelezettségeit, megállapítja a tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait, így például biztosítja a munkavállalók törvényes munka- és pihenőidőhöz, szabadsághoz és munkabérhez való jogát.

Éppen ezért, az ősz végégig zajló kampány célja a munkajogi és munkabiztonsági tájékozottság és tudatosság növelése is, amelybe a munkavállalók bejelentésére, szerződésére, munkabérére és munkaidejére vonatkozó szabályok megismertetése éppúgy beletartozik, mint az alapvető munkavédelmi előírások és speciális veszélyforrások kommunikálása.

Célcsoportját a munkáltatók, jelenlegi és leendő munkavállalók, valamint az érdekképviseletek, a munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakemberek és a média képviselői alkotják.

A hathónapos kampányidőszak központi elemét két videóklip alkotja: egyik a munkajogi, a másik munkavédelmi témában készült a Random Trip és Wolfie (Farkas Roland) együttműködésében – előbbi a zenei alapot, utóbbi a dalszöveget alkotta meg.

Az Origónak adott interjúban Wolfie beszámolt arról, hogy miért csatlakozott a kampányhoz:

A kampány jövőjét és célját illetően a zenész reméli, hogy ezek a törekvések megelőzhetnek olyan sérüléseket, vagy akár halállal járó baleseteket, amelyek a munkahelyen történnek. A munkavédelemmel és a tudatos munkavégzésről szóló cikkek, illetve a videóklipek „ha már csak három ember szemét felnyitják, akkor szerintem már megérte ezeket elkészíteni" – tette hozzá a Punnany Massif frontembere.

A Punnany Massif Wolfie-ja, Farkas Roland, egy korábbi forgatáson Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hangsúlyozta az is, hogy

a tudatosság növelése a munkáltatók érdeke is, mivel így elkerülhetik a munkahelyi baleseteket, ezzel együtt azt is, hogy rossz fénybe tűnjenek fel.

Wolfie úgy véli, nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy a munkavállalók jogainak ismertetése minden munkakör betöltésénél alapvető feladat lenne.

- fogalmazott a zenész.

Az őszig futó integrált kampányról, ezen belül pedig a munkajoggal és a munkavédelemmel kapcsolatos tanácsokról online felületeken olvasható további információ. A videóklipeket YouTubeon, a Facebookon, illetve a kormányablakokban lehet megtekinteni. A további kampányelemekkel óriásplakátokon, rádiószpotok és interaktív nyereményjátékok formájában találkozhatnak az érdeklődök.