Tíz országban halmozódott fel a világ háztartási vagyonának java

Raining money, artwork ARTWORK BLUE BACKGROUND CONCEPT IDEA CONCEPTUAL ILLUSTRATION SKY CLOUD UMBRELLA RAIN MONEY DOLLAR BANKNOTE WEALTH FINANCE RICH HORIZONTAL Raining money, computer artwork.
Raining money, computer artwork.
Vágólapra másolva!
A világ háztartásainak összvagyona csupán néhány ország kezében koncentrálódik. Az amerikai lakosság például a globális vagyonállomány majdnem harmadát birtokolja, de a leggazdagabb tíz állam háztartásainál van a világ teljes vagyonának közel 80 százaléka.
Vágólapra másolva!

A globális lakosság összvagyonának jelentős részét néhány ország tartja a kezében. A Credit Suisse kutatója, Eleonora Nazander megvizsgálta, pontosan hogy alakul ez a megoszlás.

Az elképesztő globális vagyoni különbségeket mutatja, hogy a leggazdagabb tíz ország háztartásai birtokolják a világ összes vagyonának 77 százalékát, ezen belül pedig az USA kezében van majdnem 30 százalék.

A lista első helyén tehát az Egyesült Államok áll 105.990 milliárd dolláros összesített háztartási vagyonnal, míg a második helyre Kína (63.827 milliárd dollár), a harmadik helyre pedig Japán (24.992 milliárd dollár) került. A leggazdagabb európai állam Németország, amely a negyedik helyen áll a globális ranglistán 14.660 milliárd dolláros vagyonnal.

Mindent összevetve, a világ tíz leggazdagabb országában a háztartások teljes vagyona eléri a 278 ezer milliárd dollárt.

Mivel ezek a számok szinte értelmezhetetlenül nagyok, a Visual Capitalist megnézte,

hogy oszlanának meg a háztartási vagyonok, ha a világ összvagyona csupán 100 dollár lenne.

Így az jön ki, hogy az USA vagyona 29,40 dollár, a kínai háztartásoké 17,71 dollár, míg a japánoké 6,93 dollár.

Az amerikai háztartások kezében a világ összvagyonának közel 30 százaléka Forrás: Image Source/Image Source/Huber & Starke/Huber & Starke

A top 10-es listára még az alábbi államok háztartásai kerültek fel (sorrendben): Németország (4,07 dollár), Egyesült Királyság (3,98 dollár), Franciaország (3,81 dollár), India (3,50 dollár), Olaszország (3,15 dollár), Kanada (2,38 dollár), valamint Spanyolország (2,16 dollár). Vagyis ezen számítás szerint a világ 100 dolláros összvagyonából 77,09 dollár lenne a tíz leggazdagabb ország kezében.

Ez a lista azonban nem csupán az országok közti globális egyenlőtlenségekre mutat rá, hanem az országokon belüli hatalmas különbségekre is.

Az Egyesült Államokban és Kínában él ugyanis a világ dollármilliárdosainak több mint fele, és a világ tíz leggazdagabb emberéből nyolc amerikai.

Ennél is kirívóbb azonban India példája. Az 1,4 milliárd fős lakosságú országban ugyanis relatíve igen magas a szegénységben élők aránya, miközben itt található a világon a harmadik legtöbb dollármilliárdos is.

Az Egyesült Államok és Kína is hasonló trendeket mutat.

Jelenleg az amerikai háztartások leggazdagabb 1 százaléka birtokolja az USA összvagyonának 31,7 százalékát.

Kínában pedig a gyors gazdasági növekedés az elmúlt években azt eredményezte, hogy nőtt a szakadék a gazdagok és a szegények között, még annak ellenére is, hogy a kínai kormány hivatalosan nagy erőkkel igyekszik csökkenteni a különbségeket.