El Salvador lakossága továbbra sincs elragadtatva a bitcointól

Nayib Bukele
President of El Salvador, Nayib Bukele, gestures during his speech at the closing ceremony of the Latin Bitcoin conference (LaBitConf) at Mizata Beach, El Salvador, on November 20, 2021. (Photo by MARVIN RECINOS / AFP)
Vágólapra másolva!
El Salvador mindenképpen történelmet írt, amikor tavaly a világon először hivatalos fizetőeszközként kezdte elfogadni a bitcoint. Nayib Bukele elnök önbizalma töretlen, és hatalmas sikereket vár a kriptovaluta országos elterjedésétől. Egyelőre azonban ezek a sikerek még váratnak magukra. A felmérések szerint ugyanis országának lakossága továbbra sincs elragadtatva bitcointól.
Vágólapra másolva!

Tavaly El Salvador gyorsan a címlapokra került, miután Nayib Bukele elnök vezetésével az ország, a világon elsőként, hivatalos fizetőeszközként ismerte el a bitcoint. A magát gyakran csak El Salvador „vezérigazgatójának" (CEO) nevező Bukele a kriptovilág egyik fontos és gyakran emlegetett szereplője lett, különösen a Twitteren.

Az elnök következő nagy álma pedig egy bitcoin város megépítése az országban, amely szerinte a világ pénzügyi központja lehet.

Bukelének világszerte számos rajongója és bírálója van, de általában kevesebb szó esik arról, hogy maguk a salvadoriak mégis hogy viszonyulnak ahhoz, hogy immáron a boltoktól a bankokig mindenhol el kell fogadni a legnagyobb kriptovalutát az országban.

Makrogazdasági szempontból az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy mivel a bitcoin árfolyama rendkívül nagy kilengésekre képes, ezért Bukele döntése hirtelen nagyon lerontotta El Salvador adósságának megítélését. Olyannyira, hogy a nemzetközi befektetők árazásai alapján ma El Salvador törlesztő képessége négyszer rosszabb, mint a bitcoin hivatalos elfogadása előtt volt.

Mindeközben a salvadori lakosság körében is felmerülnek súlyos problémák a bitcoinnal kapcsolatban. A Central American University szeptemberben készített felmérése szerint például

10-ből 9 salvadorinak nem voltak világos ismeretei a bitcoinról, míg 10-ből 8 válaszadó csupán kissé vagy egyáltalán nem bízott a digitális pénzben.

Egy másik fontos probléma az országba irányuló külföldi hazautalások kérdése. Bukele kiemelten hivatkozott arra, hogy a bitcoin hivatalos elfogadása megkönnyíti majd a külföldről történő hazautalásokat, melyek fontos részét képezik a salvadori gazdaságnak. Ráadásul Tongában, ahol még idén szintén elfogadhatják hivatalos fizetőeszközként a bitcoin, ugyancsak a hazautalások megkönnyítésére hivatkoznak a kriptovaluta legnagyobb előnyeként.

A salvadori példa azonban azt mutatja, hogy ez az érvelés egyáltalán nem hibátlan. Az ígéret az volt, hogy a külföldön élő salvadoriak a bitcoin segítségével egyszerűbben, de főként olcsóbban utalhatnak majd haza pénzt a családjaiknak és barátaiknak, azonban ez ma nincs így. Mi több, valójában a bitcoin segítségével végrehajtott utalások még drágábbak is lehetnek, mint a hagyományos tranzakciók – írja a Futurism a Fortune magazin tudósítása alapján.

Ennek oka, hogy a salvadori lakosok gyakran átváltják a bitcoint hagyományos valutára.

Ezt vagy ATM, vagy egy tőzsdei platform segítségével tehetik meg, melyek viszont esetenként komoly díjakat számolnak fel a tranzakciók után. A probléma tehát az, hogy ha a salvadoriak nem bíznak a bitcoinban, akkor valójában annak potenciális előnyei is teljesen eltűnhetnek.

Mindez nem jelenti azt, hogy El Salvador nagy bitcoin-projektje hosszú távon biztosan sikertelen lesz, ahogy azt sem, hogy más országok ne lehetnének sikeresebbek az elfogadásban. A kriptovaluták számára valószínűleg a közeljövő egyik legfontosabb kérdése az lesz, hogy ha egyre több ország fogadja majd el hivatalos fizetőeszközként például a bitcoint, a hagyományos pénzügyi rendszer pedig alkalmazkodik a blokklánc technológiák adta lehetőségekhez, akkor ez idővel milyen előnyöket és hátrányokat jelent majd a nemzetgazdaságoknak és a társadalmaknak.

Innen nézve pedig Salvador inkább példaként szolgálhat a jövőben arra vonatkozóan, hogy mire kell figyelnie minden országnak, amely fontolóra veszi a kriptovaluták hivatalos fizetőeszközként történő elfogadását.