Dollármilliárdokat veszít országuk, ha ezeket a fiúkat besorozzák katonának

bts,seoul
Vágólapra másolva!
Utolsó koncertjét adhatja szombaton a BTS nevű dél-koreai fiúbanda. A zenekar sorsa azonban az egész dél-koreai gazdaságra nézve jelentős hatással lesz, mivel az együttes már most is 26 közepes méretű vállalat gazdasági erejével bír.
Vágólapra másolva!

Október 15-én adja a Yet to Come címmel koncertjét a dél-koreai Busan városában a világszerte óriási népszerűséget elérő BTS dél-koreai fiúbanda, amely az ország egyik legfontosabb kulturális terméke, és amelynek sorsa az egész koreai gazdaságra nézve jelentős hatással lehet.

Az eseményre 100 ezer rajongót várnak, a koncert pedig Busan város 2030-as World City Expo megrendezésére beadott pályázatát támogatja. A rendezvény ingyenes lesz, és élőben közvetítik.

Ugyanakkor ismét felmerült, hogy talán ez lesz a zenekar utolsó koncertje

– írja a Quartz.com.

Az év elején ugyanis a BTS bejelentette, hogy szünetet tartanak, mivel az egyéni projektekre szeretnének koncentrálni. Azóta a banda egyik vezető énekese, J-Hope, fellépett a Lollapalooza zenei fesztiválon, illetve kiadott egy szólóalbumot. Mindennek kapcsán pedig máris szárnyra kaptak a találgatások a BTS élő szerepléseinek, de talán egész működésének végéről.

Utolsó koncertjét adhatja Dél-Korea egyik legfontosabb kulturális exportcikke, a BTS fiúbanda Forrás: Origo

Hív a hadsereg

A tagok szólókarrierjeinek beindulása mellett nagyobb probléma lehet azonban az, hogy

a zenekar néhány tagjának hamarosan be kell vonulnia a Dél-Koreában kötelező sorkatonai szolgálatra.

A kötelezettség teljesítésére egyébként már kaptak haladékot az együttes tagjai. A dél-koreai nemzetgyűlés ugyanis 2020-ban elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kiemelkedő koreai popelőadók (K-pop) 30 éves korukig elhalasszák a sorkatonai szolgálatot.

Dél-Koreában emellett van jogi alapja annak, hogy valaki mentesüljön sorkatonaság alól, ha kivételes teljesítményt produkál egyes területeken. Korábban csak élsportolók, színészek, táncosok és bizonyos zenei előadók mentesülhettek a bevonulás alól.

Ennek törvényi alapját még 1998-ban fektették le, és azóta több mint 170 sportoló és 280 előadóművész kapott mentességet.

A BTS kapcsán pedig nemzetgazdasági szempontból is jelentős kérdésről van szó. Nem véletlen, hogy a témában az ország katonai munkaerő-felügyeleti megbízottja is megszólalt, még 2018-ban, jelezve, hogy ideje rendbe tenni a mentességre vonatkozó szabályokat.

A BTS sorsa az egész koreai gazdaság szempontjából fontos lehet Forrás: AFP/2020 Latin Recording Academy/-

Ha katonák lesznek, azt az ország gazdasága is megérzi

A tét nem kicsi, ugyanis a Hyundai Research Institute számításai alapján

a BTS önmagában, minden egyes évben, 3,6 milliárd dollárnyi gazdasági hasznot hoz Dél-Koreának.

Ez 26 közepes méretű vállalkozás együttes gazdasági súlyának felel meg. 2018-ban pedig

a zenekarnak köszönhetően 800 ezer turista látogatott az országba, ami abban az évben az összes külföldi látogató 7 százalékát tette ki.

Ugyancsak 2018-ban a BTS-hez köthető fogyasztási cikkek (például ruhák vagy kozmetikai termékek) dél-koreai exportja elérte az 1,1 milliárd dolláros szintet.

Végül egyes számítások szerint

a fiúbanda 2014 és 2023 között összesen 29.100 milliárd dollárral járulhat hozzá a dél-koreai gazdaság teljesítményéhez.

A BTS sorsa tehát egyelőre kérdéses, de az bizonyos, hogy a zenekar jövője az egész koreai gazdaságra nagy hatással lesz.