Súlytalanságban is fogyasztható űrpezsgőt fejlesztettek ki

Pezsgő, G.H. Mumm, űr,
Vágólapra másolva!
A Store Insider számolt be róla, hogy, az űrben is élvezhető pezsgőt fejlesztettek ki Franciaországban. Az ital és az azt befogadó palack egyaránt speciális.
Vágólapra másolva!

A Francia Nemzeti Űrügynökség egy Maison Mumm nevű borászattal és egy tervezési tanácsadó céggel közösen végre kifejlesztett egy kimondottan űrbéli használatra szánt pezsgőspalackot, sőt az italt is úgy módosították, hogy az elfogyasztása a súlytalanság közepette is kellően élvezetes legyen.

Az alábbi képen a különleges "űrpezsgő" látható:

Az űrpezsgő „csomagolásakor" a tartalmát egy félig üvegből készült, 375 milliliteres palackba töltik a szakemberek, amelybe aztána szivárgás elkerülése végett egy szuperbiztos, rozsdamentes acélból készült nyitó/zárószerkezetet is integrálnak. Az edényre ezután egy repülési minőségű alumíniumborítást is felvisznek, amely nyomás alatt tartja a folyadékot, és épségben tartja az üveget.

A Mumm "űrpezsgő" Forrás: G.H. Mumm

Zéró gravitációs környezetben, a parafadugót eltávolítva a folyadék lebegő hab formájában távozik a tartályból, majd pedig felhalmozódik a palack nyakán található gyűrűben.

A tajtékot ezt követően egy fürge csuklómozdulattal ki lehet tessékelni a gyűrűből, és az így keletkezett, szállingózó „pezsgőgömböt" speciális poharakkal lehet felnyalábolni a levegőből. A nyelvvel találkozva a kicsi buborékok aztán folyadékká alakulnak.

A Mumm "űrpezsgő" Forrás: G.H. Mumm

Laurent Fresnet, a Maison Mumm pincemestere elárulta, hogy bár az alapanyagok ugyanazok, mint a földi pezsgő esetében, az érlelési folyamatot meg kellett változtatni annak érdekében, hogy a jellegzetes ízek az űrben is megmaradjanak, vagy akár még jobbak legyenek.