Folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

tűzifa, Szlovákia, fakitermelés, tüzelő, energia, energiaválság, Európa, kelet Szlovákia, tuskó, fa
POLANY, SLOVAKIA - SEPTEMBER 23: Workers of the WH Danubius company loading up cut down trees onto trailers as firewood loggers in Eastern Slovakia are working at maximum load due to energy crisis near Polany, Slovakia on the 23rd September 2022. Since the breakout of the Russian attacks in Ukraine, loggers have been working around the clock as the demand for firewood is rising due to the energy crisis, including gas shortage and rising gas prices. Robert Nemeti / Anadolu Agency (Photo by Robert Nemeti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - mondta Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy aki most igényli a fát a Tűzifaprogram keretében, az garantáltan a hatósági áron fogja azt megkapni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő évre vagy az azt követőre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány meghaladja a 70 százalékot. Nagy István a lakosság türelmét kéri, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára. A leginkább rászorultabbakat pedig előre sorolják - tette hozzá.

Képünk illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Robert Nemeti

Kifejtette, október elejéig csaknem 1.6 millió m3 energetikai célú faárut értékesítettek az állami erdőgazdaságok. Ebben a lakosság kiszolgálása mellett az energetikai szektornak történt értékesítések is szerepelnek.

Az erdőgazdaságok az erőművek számára is biztosítják a távfűtéshez szükséges tűzifát.

A tárcavezető kiemelte, a szeptember végén indult programra hatalmas az érdeklődés, ezért több erdőgazdaságnál a helyi termelési kapacitást meghaladó igény keletkezett, amelyet átcsoportosításokkal és termelői kapacitás fokozással oldanak meg. Az első szállítmányok pedig ezen a héten megérkeznek. Hangsúlyozta,

jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén.

A napi kitermelés az ország adottságaiból kifolyólag eltérő, de erdőgazdaságonként elérheti az 1000 m3-t.

Nagy István kitért arra is, hogy a szankciós energiaválság miatt elindított hatósági áras Tűzifaprogram mellett,

a kormány idén is biztosít ingyenesen is tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak.

A 2011-ben indult szociális tüzelőanyag programra a kormány idén 5 milliárd forintot fordít. A pályázatra 2374 települési önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, ezzel várhatóan mintegy 180-190 ezer család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. A helyhatóságok igényeinek egyharmadát már kielégítették. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget – emlékeztetett a miniszter.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére. Az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog jutni a tűzifához.