Óvadék ellenében szabadult a világ leghíresebb szélhámosnője

Anna Sorokin, szélhámos, örökösnő,
Anna Sorokin better known as Anna Delvey, the 28-year-old German national, whose family moved there in 2007 from Russia, is seen in the courtroom during her trial at New York State Supreme Court in New York on April 11, 2019. - The self-styled German “heiress” has been charged with grand larceny and theft of services charges alleging she swindled various people and businesses. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy szabadlábra helyezték a világ leghíresebb szélhámosnőjét. Anna Sorokin 10 ezer dollár (4,4 millió forint) ellenében szabadult, de a továbbiakban házi őrizetben kénytelen maradni. A bíróság nyomkövető bokaperec használatát is elrendelte, hogy a hatóságok figyelemmel kísérhessék a nő tartózkodását. Sorokin négy év alatt 250 ezer dollárt (110 millió forint) csalt ki magánszemélyektől és pénzintézetektől, magát pedig milliomos örökösnőnek adta ki.
Vágólapra másolva!

Sorokin szabadlábra helyezését a bíróság azzal indokolta, hogy a nő nem jelent olyan fokú veszélyt a társadalomra, hogy az elzárása indokolt legyen.

Kicsoda is valójában Anna Sorokin?

Az Anna Delvey művésznéven is ismert Anna Sorokin a Szovjetunióban született 1991-ben munkáscsaládban. Szüleivel 2007-ben Németországba költözött, 2011-ben Londonba, majd Párizsba költözött, ahol megpróbált karriert építeni, majd 2013-ban New Yorkba utazott, ahol a francia Purple divatmagazinnál kezdett gyakornokoskodni. Ekkor kezdett el pénzt kicsalni bankoktól és ismerőseitől.

A szélhámosnő magát gazdag német örökösnőnek adta ki, és ezzel az álcával, illetve a Purple magazinnál szerzett kapcsolataival felküzdötte magát a New York-i művészvilág elitjébe.

Ekkor egy művészeti magánklub elindítását kezdte el tervezgetni, ahol neves művészeknek akart kiállításokat szervezni. Ehhez tehetősebb ismerőseitől csalt ki pénzt, illetve hitelintézetektől nagy értékű, fedezet nélküli kölcsönöket is szerzett.

Anna Sorokin Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A csaláshoz pénzügyi dokumentumokat hamisított magának, amivel alátámasztotta a gazdag örökösnő szerepet.

Az átverésekkel több mint 250 ezer dollárt (110 millió forint) csalt össze, amiből fényűző életmódját finanszírozta.

Börtönből Hollywoodba

A 31 éves Sorokin nemzetközi szinten ismert személyiséggé vált hihetetlen története után, amelyet felkarolt a Netflix. A streamingóriás februárban jelentette meg a szélhámos csalásairól szóló Inventing Anna című sorozatát, ami hatalmas siker lett. A nő 320 ezer dollárt (140 millió forint) kapott a történetéért, amiből kifizette a kártérítéseket és a pénzbüntetést, amelyet a szabadságvesztése mellé kapott. Sőt a szélhámosnak 22 ezer dollárja (9,7 millió forint) még maradt is a jogdíjakból.

További részleteket a szélhámosnő életéről a Világgazdaság oldalán, ide kattintva olvashat.