Berobbant a kelet-európai hadiipar

ukrán válság 2022, háború, orosz, ukrán, orosz-ukrán, ukrajna, oroszország, katona, hadgyakorlat, katonai gyakorlat, fegyver, odessza
Servicemen of the 126th Separate Territorial Brigade of the Armed Forces of Ukraine take part in military exercises in Odessa region on June 22, 2022, amid Russia's military invasion launched on Ukraine. (Photo by Oleksandr GIMANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A lengyel és a cseh fegyvergyárak a konfliktus kezdete óta folyamatosan termelnek, a növekedés új munkahelyeket, a hazai haderő modernizálását és rengeteg extra bevételt hoz.
Vágólapra másolva!

Kelet-Európa hadiipara a hidegháború óta nem látott erővel termel fegyvereket, lőszert és más katonai felszereléseket. A térség kormányai folyamatosan szállítják a felszerelést és a segélyeket Ukrajnának, miközben saját arzenáljukat is modernizálják.

Illusztráció Forrás: AFP/Oleksandr Gimanov

Ukrajna szövetségesei lassan egy éve, február 24. óta szünet nélkül szállítanak fegyverzetet és hadi eszközöket, amivel saját raktárjaikat is kiürítik. A legnagyobb beszállító természetesen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, de a térség országai is kiemelkedő mennyiségű felszerelést szállítanak. Lengyelország a harmadik, míg Csehország a kilencedik helyen áll.

További részletek a Világgazdaságban.