Rengeteg olajipari lobbista van jelen a klímacsúcson

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
sunset at crude oil refinery with pipeline network
Vágólapra másolva!
Nagy számban jelentek meg az energiacégek lobbistái az idei egyiptomi klímacsúcson. A fosszilis tüzelőanyagokkal foglaló vállalatok képviselőinek egy része ráadásul a nemzeti delegációkkal érkezett, vagyis szabad bejárásuk van az összes tárgyalóterembe.
Vágólapra másolva!

Összesen 33.449 regisztrált résztvevője van az egyiptomi COP27 klímacsúcsnak, amivel ez a második legnagyobb ENSZ klímakonferencia a tavalyi, glasgow-i rendezvény után. Egy november 10-én végzett elemzés szerint

636 lobbista is érkezett az eseményre, akik a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatokat képviselik

– írja a Yahoo Finance.

Az elemzés szerint 25 százalékkal több lobbista érkezett most Egyiptomba, mint tavaly Glasgowba. Ha pedig a cégek képviselői egy önálló tömböt alkotnának, akkor ez a csoport nagyobb lenne, mint bármely nemzet hivatalos delegációja a rendezvényen – leszámítva a jövő évi konferencia házigazdájának számító Egyesült Arab Emírségek ezerfős képviseletét.

Hatalmas számban vannak jelen az energiacégek lobbistái az egyiptomi klímacsúcson Forrás: shutterstock

A lobbisták egyharmada ráadásul hivatalosan a nemzeti delegáció részeként bejegyezve van jelen a november 6. és november 18. között megrendezett konferencián.

Ez azt jelenti, hogy ezek a személyek így szinte korlátlan bejárást kapnak az összes tárgyalásra és rendezvényre, szemben a médiával és más nem kormányzati szervezetekkel.

Noha a nagy olaj- és gázipari vállalatok most sokkal szerényebben vannak jelen, és már nem állítanak fel kirívó pavilonokat sem, valószínűleg aktívan lobbiznak a saját érdekükben. Ezt támasztja alá, hogy egy februárban, Kairóban megrendezett olaj- és gázipari szakkiállításon több nagy energiacég vezetője is nehezményezte, hogy nem vették eléggé figyelembe a véleményüket a COP26-os tavalyi találkozón. Emellett reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az idei rendezvényen nagyobb szerepet kapnak majd.

A COP26 után egyébként az ENSZ klímaügynöksége megkezdte annak felülvizsgálatát, hogy a nem kormányzati „megfigyelőket" milyen módon akkreditálják.

A felülvizsgálat még folyamatban van, és egyebek mellett azt mérlegelik, hogy nyilvánosságra kell-e hozni például az összeférhetetlenségeket.