Arannyal fizetne egy ország az olajért

Accra, Ghána
Motorists and local residents pass by the monument dedicated to the country independence in the capital city Accra, 02 March 2007, ahead of the country's 50th Independence Anniversary celebrations. Ghana became the first country in West Africa to gain independence from British colonial rule on March.6th, 1957. AFP PHOTO / KAMBOU SIA / AFP PHOTO / KAMBOU SIA
Vágólapra másolva!
A ghánai kormány új politikán dolgozik, hogy a finomított olajtermékeket ne amerikai dollárért, hanem aranyért vásárolja meg – jelentette be a napokban az afrikai ország alelnöke.
Vágólapra másolva!

A ghánai kormány azon dolgozik, hogy a jövőben ne dollárért, hanem aranyért vásároljon finomított olajtermékeket – jelentette be a napokban Mahamudu Bawumia, az afrikai ország alelnöke.

A lépés célja, hogy Ghána megvédje a devizatartalékait, illetve visszafogja a helyi fizetőeszköz gyengülését.

Ha ugyanis az olajimportőrök dollárban fizetnek, azzal megnövelik a dollár iránti hazai keresletet, és gyengítik az ország saját fizetőeszközét – írja a Reuters.

Ghána bruttó nemzeti devizatartaléka 2022 szeptemberének végén 6,6 milliárd dollár volt,

ami kevesebb mint háromhavi importfedezetnek felel meg.

A tartalék tavaly év végén még 9,7 milliárd dolláron állt.

Ghána arannyal fizetne a finomított olajtermékekért Forrás: Shutterstock

A tervek szerint az új vásárlási politika 2023 első negyedévében lépne életbe. Bawumia szerint ez lehetővé tenné Ghána fizetési mérlegének alapvető javítását, és jelentősen visszafogná a helyi valuta tartós leértékelődését. Az arany használata ugyanis megakadályozná, hogy az árfolyamváltozások közvetlenül befolyásolják az üzemanyag- és közüzemi árakat.

A ghánai terv a nemzetközi nyersanyagpiacon szokatlannak számít. Az előfordul, hogy egyes országok olajat adnak más termékekért, de a fordított helyzet nagyon ritka.

Ghána egyébként termel kőolajat, azonban a finomított termékek esetében importra támaszkodik, mióta az egyetlen finomítója egy 2017-es robbanás után leállt.

A mostani bejelentés csak egy lépés lenne a ghánai gazdasági válság enyhítésére. Az elsősorban kakaó-, arany-, valamint olajtermelő ország ugyanis évtizedek óta nem látott súlyos gazdasági krízistől szenved.