Az adózás miatt is megéri kutatás-fejlesztéssel foglalkozni Magyarországon

kutatás fejlesztés doktor ösztöndíj
Speciális ösztöndíjprogramként, az ipari és szolgáltatói szektorok igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok pályakezdését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett Kooperatív Doktori Program (KDP).
Vágólapra másolva!
Több tízmillió forintos adókedvezményhez juthatnak azok a vállalkozások, amelyek kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak és tisztában vannak az őket megillető kedvezményekkel. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által végzett K+F minősítés megszerzésének fontosságára, az elérhető adókedvezmények mértékére hívja fel a figyelmet egy online követhető, ingyenes webinárium november 29-én.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek kutatás-fejlesztés és innováció területén dolgoznak és érnek el egyre szembetűnőbb eredményeket. Ezt a fajta kutatómunkát teszi még hatékonyabbá, ha a vállalkozások a projektekre akár már előzetesen K+F minősítést kérnek.

Ezzel ugyanis nem csak adókedvezményhez juthatnak, hanem pályázati forrást is könnyebben szerezhetnek és utólagos ellenőrzések esetében is bizonyítani tudják, milyen tevékenységet végeztek.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2012. február 1-je óta, vagyis több mint 10 éve látja el a K+F tevékenység minősítését. A kutatás-fejlesztésről szóló minősítés hivatalos igazolást ad, ráadásul az ezzel a dokumentummal megszerezhető kedvezmények és pályázati források akár több tízmillió forintot is jelenthetnek a vállalkozások számára.

A százalékos arányok alakulása azt mutatja, hogy a szociális hozzájárulás esetében a cégek akár minden tizedik munkavállaló bérét megtakaríthatják.

A társasági adónál például 10 millió forintonként majdnem 1 milliót vagy 100 millió forintonként majdnem 10 millió forintot spórolhatnak meg a fejlesztésekkel foglalkozó vállalatok.

Képünk illusztráció Fotó / 123RF

A KSH adatai szerint Magyarországon 2019 végén 446 ezer társaságiadó-alany működött ebből mindössze 2082 vállalkozás folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet, amelynek körülbelül a 10 százaléka fordult a hivatalhoz minősítési kérelemért. Vagyis a vállalkozások jelentős része úgy vesz igénybe kedvezményeket, hogy nem tudja biztosan az általa folytatott tevékenységről, hogy az K+F-nek minősül-e, így abban sem lehet biztos, jogosult lenne-e adókedvezményekre. Amennyiben pedig a NAV az ellenőrzés során megkérdőjelezi a K+F tevékenység mivoltát, utólagos adófizetési kötelezettségekkel, valamint adóbírságokkal kell számolniuk - hívja fel közleményében a figyelmet a hivatal.

November 29-én az SZTNH webináriuma a K+F minősítés fontosságára, és az elérhető adókedvezményekre fókuszál. Az eseményen Gondi Anilla ügyvéd, adótanácsadó (Jalsovszky Ügyvédi Iroda) a szellemi alkotásokhoz és kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezményekről; Szmollár Katalin innovációtámogatási főosztályvezető (SZTNH) a K+F minősítésről; Killik László könyvvizsgáló (MGI-BPO) az éves beszámolókból kiszűrhető K+F tevékenységekről, illetve Halász Bálint ügyvéd (Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda) az IP adókedvezményeket érintő jogi alapismeretekről beszél majd.

Az online, interaktív K+F napon való részvételhez az alábbi címen lehet regisztrálni: szonja.szesztai@hipo.gov.hu