Új trükkel próbálkoznak csalók az ATM-eknél, mutatjuk, hogy mire figyeljen

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, valuta, forint, euro, bezizetés, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, készpénz, hitel, adó, illusztráció, bank, bankautomata
woman hand showing banknotes in front of the atm
Vágólapra másolva!
Magyarországon is egyre több gyanútlan ember esik áldozatul az ATM-es csalóknak, akik látszólag csak segíteni szeretnének a készpénzfelvételnél. A csalók elsősorban külföldiek és idősek jóhiszeműségét tudják így kihasználni a bankautomatáknál - írja a promotions.hu.
Vágólapra másolva!

Már januárban megtörtént az idei első csalás, a Budapest VII. kerületi rendőrök egy háromtagú bandát fogtak el,

akik több, mint 200 ezer forinttal károsítottak meg egy ukrán férfit.

Az ATM-es csalók trükkös módszere, hogy odalépnek a bankautomatánál álló áldozatukhoz, és felajánlják, hogy segítenek neki a pénzfelvételben. Miután az áldozat beírja a felvenni kívánt összeget, a kifizetés előtt elsötétül az automata kijelzője; ekkor a csalók azt mondják, hogy lefagyott a gép vagy nem működik, ezért a legközelebbi másik ATM-hez invitálják áldozatukat.

Miközben a csaló igyekszik szóval tartani és lekötni az áldozat figyelmét, egy pillanat alatt kiveszi az automatából azt a pénzt, amit előtte levettek a számlájáról.

Az ATM-es csalók már másodpercek alatt ellopják a gyanútlanok pénzét Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 Dobo Kristian/Shutterstock. No use without permission./Dobo Kristian

Augusztus közepén ugyanilyen módszerrel járt sikerrel egy másik csaló, az áldozat ezúttal egy idős asszony volt, akit a terézvárosi rendőrök csak most fogtak el.

A 40 éves csalóról kiderült, hogy az elmúlt időszakban több embert is megkárosított,

összesen 300 ezer forintot csalt ki az áldozataiból.

A Magyar Rendőrség a hivatalos weboldalán tett közzé egy rövid videót, amin jól látszik, hogy a 40 éves csaló hogyan vette el egy pillanat leforgása alatt a sértettek pénzét. Ugyan a gyanúsított nem tett vallomást, a rendőrök őrizetbe vették, valamint előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.