Borsszem, mókusok testrészei, só: mutatunk néhány különleges pénzt a múltból

bors, fűszer, pepper, peppercorn
A képen a borsszem (angolul: peppercorn)
Vágólapra másolva!
Egy szállóige szerint, amennyiben két ember kitalálja egy kézzel fogható tárgyról, hogy az pénz, közös értékmérő eszköz, akkor az bizony onnantól kezdve csereeszköz, viszonyítási pont az ügyletben. A történelem során számos rendhagyó dolgot használtak csereeszközként, amelyekből most összeállításunkban bemutatunk néhányat!
Vágólapra másolva!

A pénz, közvetítő eszközként, rengeteg formában öltött testet a történelem során. Napjainkban szinte mindenki tart különböző bankjegyeket vagy érméket a tárcájában, noha nem csak ezek szolgálhatnak fizetőeszközként. A kriptovaluták megjelenésével ugyanis megkérdőjeleződik az a felvetés, miszerint a pénznek feltétele a fizikai kézzelfoghatóság – írja az Origo egy korábbi cikkében. Ebben az összeállításban azonban nem a pénz definiálása lesz a cél, hanem olyan tárgyak bemutatása, amelyeket az emberek egykor pénzként használtak.

Mókusbundával a pestis ellen

A középkori Oroszországban és Finnországban a mókusbundát nagy becsben tartották, így széles körben használták pénzként.

Ezeknek az állatoknak a tömeges leölése, valamint prémjük fizetőeszközként való felhasználása visszafogta a pestisjárvány terjedését, így valamelyest sikerült megóvnia az oroszokat a veszélyes betegségtől.

Az országban emellett aprópénzként használták a mókusnak az orrát, a karmait, valamint a füleit.

További érdekes fizetőeszközöket a következő oldalon láthat. Lapozzon!