Kiderült, hogy mely országokban síelnek a legtöbben

Ausztria, Alpok, síelés
Vágólapra másolva!
A tél a síelés szerelmeseinek kedvenc időszaka. Egy kutatásban megvizsgálták, hogy ilyenkor mely országokban síelnek a legtöbben.
Vágólapra másolva!

A téli sportok kedvelői előtt izgalmas hónapok állnak, egy friss jelentésből pedig az is kiderült, mely országokban síelnek a legtöbben.

A Statista által idézett kutatásból látszik, hogy

az Egyesült Államok magasan vezeti az országok közti globális ranglistát, míg a második helyen Ausztria és Franciaország áll.

A földrajzi elhelyezkedésekből adódik, hogy az USA 55,5 millió síelőjének majdnem egésze amerikai állampolgár, míg Franciaországban és Ausztriában sokkal nagyobb a külföldi síelők száma. Olyannyira, hogy Ausztriában például szezononként több a külföldi, mint a hazai síelő.

Ez a három ország rendelkezik egyébként a legtöbb (egyenként mintegy 3000) sífelvonóval, és az Alpokban sportol a világ síszerelmeseinek 40 százaléka.

Ezzel az Alpok régiója a leglátogatottabb síterep az egész világon.

Az elmúlt 5 év síszezonjaiban regisztrált átlagos síelőszám (millió fő) Forrás: Statista

Talán meglepőnek tűnhet, de a negyedik helyen Japán áll, 26,6 millió síelővel. A szigetországban szintén magasan vezetnek a hazai sportolók.

A toplistára került még Olaszország, Svájc, Kanada, Kína, Svédország, valamint Németország is.

A jelentés hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány a síelésre is nagy hatással volt. A 2020/21-es szezonban ugyanis az ezredforduló óta nem látott alacsony számban síeltek az emberek, világszerte mindössze 201,2 millió síelő látogatását regisztrálták. Összevetésképpen, 2000 óta a síelők száma minden szezonban 350-380 millió között mozgott – az eltéréseket jelentős részben az időjárási viszonyok alakulása indokolta.

Voltak azonban országok, ahol a járvány miatti utazási korlátozások eredményeként kifejezetten erős volt a hazai síszezon 2020/21-ben.

Ilyen volt például Oroszország vagy Románia, ahol az otthon maradó síelők ki is használták az országon belüli sportolási lehetőségeket.