Mintegy 700 helyen cserélhetők korszerűbbre a régi mobilok az NMHH támogatásával

telekom mobil 3g hálózat 4g 5g
Mára bárhová magunkkal vihetjük az internetet
Vágólapra másolva!
Országszerte közel ötven kereskedő mintegy 700 kereskedelmi pontján nyílik lehetőség az elavult 3G-s mobilkészülékek lecserélésére modern, legalább 4G-képes telefonra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakmai irányításával működő program mindehhez készülékenként 20 ezer forint támogatást nyújt - közölte a hatóság az MTI-vel szerdán.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint január 31-én zárult a kereskedői regisztráció az NMHH által finanszírozott mobilkészülék-csere támogatási programban.

A széleskörű érdeklődés eredményeként az ország minden pontján, csaknem 700 helyszínen vehető igénybe a támogatás február 14-től.

Az első időszakban a használatban lévő 3G-s, májustól pedig már a 2G-képes mobiltelefonok cseréjéhez is 20 ezer forintos támogatást nyújt a hatóság új, minimum 4G-képes készülék vásárlásakor. A kezdeményezés célja, hogy a jelenleg használt, régi készülékek tulajdonosai számára biztosítsák a gyors és kényelmes mobilkommunikáció adta lehetőségek elérését - írták.

A hatóság elsősorban a rászorulóknak kíván segíteni a készülékváltásban, ezért a támogatás maximum 120 ezer forint értékű készülékekre használható fel.

A támogatás igénybevételéhez a használt mobiltelefonokat le kell adni a kereskedőknél, akik gondoskodnak azok megsemmisítéséről - hangsúlyozta az NMHH.

Képünk illusztráció Forrás: Telekom

Az NMHH támogatási akciójában az országos kereskedelmi láncok, a mobilszolgáltatók és műszaki áruházak mellett számos kisebb, mobiltelefonnal foglalkozó kereskedő is részt vesz. A csatlakozó üzletek végleges listája már elérhető a megvalósításban közreműködő Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség (NFFKÜ) NFFKÜ Mobilcsere Program oldalán, illetve február 14-től térképes, kereshető formában is az NMHH tematikus tájékoztató portálján, a Netrefel.hu-n.

A programot azért kezdeményezte a hírközlési hatóság, mert a piaci várakozások és a mobilszolgáltatók nyilatkozatai szerint 2022 és 2023 első féléve között várható Magyarországon a 3G-technológia kivezetése. A hírközlési hatóság kiemelten fontosnak tartja, hogy a technológiaváltás ne érje felkészületlenül a fogyasztókat, ezért kezdeményezte az 5 milliárd forintos keretösszegű támogatási programot az elavuló mobiltelefonok lecseréléséhez. A támogatásra minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy jogosult, aki legfeljebb 3G-képes aktív készülékkel rendelkezik - emlékeztetnek a közleményben.

Az NMHH a Netrefel.hu információs oldalán részletesen tájékoztatja az érdeklődőket a program hátteréről, az igénybevétel technikai és adminisztratív feltételeiről, valamint a készülékekkel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról is.