A magyar lakossági fogyasztók 2022 januárjában is a legalacsonyabb rezsiárakkal kalkulálhattak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a földgáz átlagára továbbra is Budapesten a legalacsonyabb. Berlinben egy hónap alatt 133 százalékos lakossági földgázár-növekedés regisztráltak - írja a hivatal közleményében.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint januárban is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók. 

A MEKH januári nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,32 eurócent/kWh (eurócent per kilowattóra) volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga januárban 26,07 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál. 

Forrás: MEKH

Januárban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Bukarestben a decemberi 26,36 eurócent/kWh-ról 38,38 eurócent/kWh-ra nőtt az ár, ami csaknem 46 százalékos növekedés. Brüsszelben 24 százalékos, Stockholmban 25 százalékos, Berlinben 38 százalékos lakossági villamosenergiaár-növekedést regisztráltak.

Képünk illusztrációForrás: shutterstock

2022 januárjában Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb. Ezzel szemben a 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga januárban 11,99 eurócent/kWh volt, ami több mint négyszerese a magyar árnak. Egy hónap alatt - decemberről januárra - Bécsben 40, Berlinben 133, Bukarestben 45 százalékkal nőtt a lakossági földgáz ára.

Forrás: MEKH

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia - és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései a Statisztika rovatban érhetők el.

Módszertani háttér
Az alkalmazott módszertan szerint az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által megbízott cég, a finn VaasaETT az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva gyűjti össze a végfelhasználói árinformációkat. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze. A vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel rendelkező fogyasztók. A módszertan szerint a végső ár a területi inkumbens szolgáltató standard és a versenypiaci ajánlata, valamint a legfőbb versenytárs ajánlatának részesedésekkel súlyozott átlagából alakul ki.