Dráma a technológiai szektorban, legjobbjaikat vesztik el az irigyelt vállalatok

america architecture california google green mountain view pacific silicon valley the americas usa united states american android art bay area bicycle bike bright building coast colorful day famous headquarters hold iconic landmark marshmallow modern offi
77282614 - bikes at googleplex - google headquarters
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb gondot okoz a klasszikus technológiai óriásoknak a legképzettebb munkavállalók megtartása. A blokklánc technológiával foglalkozó feltörekvő cégek ugyanis sorra csábítják magukhoz a dolgozókat, ami strukturális átalakulást hozhat a Szilícium-völgyben is.
Vágólapra másolva!

A kriptovaluták területe, a blokklánc technológia és a Web 3.0 egyre vonzóbb a képzett munkavállalók számára, ami ma már kezd komoly gondot okozni az olyan klasszikus amerikai technológiai óriásoknak, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon – írja a CNBC.

A jelenség azonban nem csupán az USA-t érinti. A Hays toborzócég hangsúlyozta, hogy

Nagy-Britanniában és Írországban is megfigyelhető, hogy a kriptovaluta és Web 3.0 vállalatok lecsapnak a Facebook vagy az Amazon képzett dolgozóira.

Az elmúlt időszakban számos példa volt arra, hogy hagyományos techcégek vezető beosztású szakemberei mentek át blokkláncban utazó vállalatokhoz. Sherice Torres például a Facebook kriptovaluta és fizetési egységének (Novi) volt a marketingvezetője, és januárban távozott a Circle nevű blokklánc platformhoz. Az Amazon felhőalapú szoftverrészlegének egyik vezetője, Pravjit Tiwana pedig a Gemini nevű kriptovaluta-tőzsde technológiai vezetője lett.

A szakértők szerint alapvetően természetes mozgásról van szó. A technológiai szektor legképzettebb dolgozói ugyanis igyekeznek olyan területen elhelyezkedni, amelyben a legnagyobb fantáziát látják, a legizgalmasabb innováció mellett. Jelenleg pedig a kriptovaluták és a Web 3.0 jelentik ezeket a területeket – mondta Alex Bouzaziz, a Deel nevű fizetési szoftvercég vezérigazgatója.

Most tehát pont ugyanaz a folyamat zajlik le, mint ami korábban a Facebook vagy az Amazon esetében történt, amikor ezek a társaság álltak az innováció élén.

Van azonban egy másik fontos tényező is a háttérben, mégpedig a pénz. Ahogy ugyanis a fiatal techcégekbe hatalmas tőkemennyiség áramlik a befektetők felől, ezek a vállalatok egyre többet tudnak fizetni a magasan képzett dolgozóknak. A Coinbase kriptotőzsde platform például évi 900.000 dollárt fizet egy szoftvermérnöknek. Ez több mint 23 millió forintos havi fizetésnek felel meg.

Emellett a fiatal technológiai startupok általában részvényopciókat is kínálnak a dolgozóiknak, ami a jövőben igencsak jövedelmező lehet.

Ha ugyanis a jelenlegi növekedési trendek mellett ezek a cégek tőzsdére lépnek, úgy ezek a részvénycsomagok már önmagukban is komoly vagyonokat jelenthetnek.

A következő években tehát komoly munkaerő-piaci átalakulás mehet végbe a globális technológiai szektorban, és a hagyományos óriásoknak nem lesz könnyű dolguk, ha meg akarják tartani a legképzettebb dolgozóikat.