A Központi Statisztikai Hivatal tanulmányából az derül ki, hogy 2021-ben 875 bölcsőde – 50-nel több mint 2020-ban – várta a kicsiket. A minibölcsődék száma pedig egy év alatt 35-tel 280-ra nőtt, munkahelyi bölcsődéből tavaly 11 volt, családi bölcsődéből pedig 994. A KSH kitért arra is, 2017-ben egy szervezeti átalakulás során jöttek létre a hagyományos bölcsődék mellett a minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék is - tudta meg a vg.hu.

Forrás: --

A Központi Statisztikai Hivatal tanulmányából az derül ki, hogy 2021-ben 875 bölcsőde – 50-nel több mint 2020-ban – várta a kicsiket. A minibölcsődék száma pedig egy év alatt 35-tel 280-ra nőtt, munkahelyi bölcsődéből tavaly 11 volt, családi bölcsődéből pedig 994. A KSH kitért arra is, 2017-ben egy szervezeti átalakulás során jöttek létre a hagyományos bölcsődék mellett a minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék is.

Egyre több a bölcsi

2017 óta 26-ról 21 százalékra csökkent azon gyermekek aránya, akik a lakóhelyükön nem fértek hozzá valamilyen bölcsődei típusú ellátáshoz. A járvány magyarországi kitörésének évében 2020 júniusig tartó időszakban a bölcsődék nem vehettek fel új gyermekeket, illetve sok szülő halasztotta el a beíratást, és home office-ban dolgozva, valószínűleg más módon oldotta meg a gyermeke felügyeletét.

Az elmúlt hat évben a 3 éven aluli gyerekek létszáma több mint 6 ezer fővel, közel 280 ezerre nőtt – írja a KSH. A kisgyermekek gondozását – elsősorban az anyák – hagyományosan otthoni keretek között, családtámogatási ellátások igénybevétele mellett oldották meg. A napközbeni ellátások igénybevétele szoros kapcsolatban áll a foglalkoztatottság szintjével is. Az elmúlt években folyamatosan bővültek a nők munkaerőpiacra történő visszatérését támogató munkaerőpiaci és szociális intézkedések, előbbire példa a rugalmas munkavégzési formák lehetőségének a növekedése, utóbbira a bölcsődefejlesztések és a nagyszülői gyed bevezetése.

A KSH szerint ezek hatására 2015-től folyamatosan nőtt a 3 éves kor alatti gyermeket nevelő, 25–49 éves nők körében a foglalkoztatottak aránya és ezzel párhuzamosan a bölcsődébe beíratott gyermekek száma is.

A tendenciát azonban 2020-ban megtörték a Covid-19-cel kapcsolatos korlátozó intézkedések.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Vannak még területi egyenlőtlenségek

Évek óta fokozatosan csökken azon 3 éves kor alatti gyermekek száma, akiknek a lakóhelyén semmilyen formában nem volt hozzáférhető a napközbeni ellátás. 2020-ban az ország 2380 településén, közel 60 ezer gyermek, az érintett gyermekek 21,1 százaléka számára nem volt helyben elérhető napközbeni ellátás, ami 4,5 százalékpontos javulás 2017-hez képest. A kapacitások és az igények közötti területi egyenlőtlenségeket jelzi, hogy az elutasítások mellett a működő férőhelyek száma országosan 4775-tel meghaladta a beiratkozott gyermekekét.