A hamisított termékek világpiaca nagyobb, mint Írország gazdasága

German customs presents seized fake perfumes Horizontal CUSTOMS
Illusztráció / ellenőrzés során lefoglalt hamis parfümök
Vágólapra másolva!
Noha a hamisított árucikkek, illetve a szellemi tulajdonjogokat sértő tárgyak kereskedelme illegális, a hamis termékek világpiaca mégis óriási aktivitást mutatott az elmúlt években. Olyannyira, hogy a piac mérete 2019-ben nagyobb volt, mint Írország egész gazdasága.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években komoly pezsgést mutatott a hamisított árucikkek világpiaca. Egy felmérés szerint 2019-ben a piac összesített mérete elérte a 449 milliárd dollárt, ami több nyugati gazdaság méretét is meghaladja.

A Statista megvizsgálta, hogy az OECD-országok 2019-es GDP-je alapján miként helyezhető el a hamisított termékek globális piaca az egyes államok gazdaságai között.

A kutatás arra jutott, hogy

a hamisított cipők, órák, ruhák, valamint hasonló árucikkek értékesítése nagyjából olyan jövedelmező, hogy ezzel eléri egy közepes méretű európai ország éves GDP-jét.

Írország gazdasága például a 2019-es adatok alapján 431 milliárd dollárt termelt, míg Portugália 372 milliárd dollárral a hetedik helyet foglalta el az OECD tagállamai között. Érdekesség, hogy a hamisított termékek világpiacának mérete nagyjából a 466 milliárd dolláros hongkongi GDP-nek felel meg, és épp a városállam felelt a lefoglalt tételek értékének mintegy 20 százalékáért, 2017 és 2019 között.

A hamisított termékek piacának mérete, összevetve egyes országok éves GDP-jével (2019) Forrás: Statista

Ugyanebben az időszakban Hongkong és Kína együttesen a hamisítványokkal bonyolított külkereskedelmi volumen közel 80 százalékáért felelt, az összérték terén pedig együtt elérték a 90 százalékot. A kereskedelmi érték tekintetében a toplistán szerepel még (sorrendben) Törökország, Szingapúr, valamint az Egyesült Arab Emírségek.

A jelentés egyébként megjegyzi, hogy

ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hamisított termékek ezekből az országokból származnak. Sok esetben az említett államok csak az árucikkek tranzitpontjaiként szolgálhattak.

A kutatás szerint a hamisított árukkal folytatott kereskedelem a világkereskedelem egészének 2,5 százalékát adta 2019-ben, míg az Európai Unióba irányuló importnak nagyjából a 6 százalékát tette ki.

Noha erre a jelentés már nem tér ki, de az elmúlt években valószínűleg csak fokozódhatott a hamisított termékek kereskedelmi aktivitása. A koronavírus-járvány miatti határzárak és a korlátozott termelési kapacitások ugyanis feltehetően megnövelték a hamisított gyógyszerekkel, védőeszközökkel és fertőtlenítőszerekkel összefüggő forgalmat a világban.