A természeti katasztrófákra biztosítást adó cégek is megsínylik a klímaváltozást

erdőtűz, tűz, erdő, kalifornia, california, pusztító, pusztítás, bozóttűz, tűzvész
A firefighter uses a hose to fight hotpots at one of the homes destroyed by the Coastal Fire in Laguna Niguel, California, May 12, 2022. - A sudden and violent wildfire that tore through a luxury enclave in California destroying multi-million dollar homes in minutes was worsened by wind and the size of the properties, officials said. The blaze, which erupted on May 11, grew rapidly to engulf the community of Laguna Niguel, near Los Angeles. Around 1,000 homes were evacuated as the fire flared to 80 hectares (200 acres), destroying and damaging around 30 properties. (Photo by Apu GOMES / AFP)
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás által okozott káresemények világszerte egyre nagyobb kihívásokat jelentenek, és ezt a biztosítási szektor is megérzi. Ráadásul egy friss felmérés szerint a biztosítóknak csak töredéke van felkészülve a lehetséges hatásokra.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás hatalmas anyagi veszteségeket jelent a biztosítási ágazatnak is, és a biztosítóknak csupán 8 százaléka van megfelelően felkészülve az új folyamatok kezelésére – írja a Reuters a Capgemini és az Efma közös kutatása alapján.

A jelentés szerint a természeti katasztrófákból adódó gazdasági veszteségek az elmúlt 30 évben globálisan 250 százalékkal nőttek.

Az olyan események pedig, mint az erdőtüzek vagy a viharok egyre gyorsuló ütemben növelik a károkat. Utóbbit bizonyítja, hogy az elmúlt három évtizedben a természeti katasztrófákból adódó biztosított károk 3,6-szeres növekedést mutattak, míg a nem biztosított károk megduplázódtak.

A biztosítóknak is egyre nagyobb kockázatot jelentenek a klímaváltozásból adódó természeti katasztrófák Forrás: AFP/Orlando Sierra

A biztosítók számára korábban az amerikai hurrikánok jelentették a legnagyobb kockázati tényezőt a természeti katasztrófák körében. Az elmúlt években viszont az látszott, hogy az európai árvizek, illetve az ausztráliai és kaliforniai erdőtüzek is egyre súlyosabb problémát okoznak. Vagyis a katasztrófák a bolygó egyre több területén jelentenek kiemelt kockázatot a biztosítóknak is.

A kutatásban megkérdezett biztosítótársaságok 74 százaléka nyilatkozta azt, hogy a klímaváltozás megnehezíti egyes területek biztosítását.

Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt időszakban sok biztosító korlátozta is a tevékenységét például Kaliforniában, ahol az erdőtüzek száma és súlyossága egyre nagyobb kockázatot jelent.

A jelentés rámutat, hogy a biztosítók igyekeznek újfajta kockázatkezeléssel reagálni a klímaváltozásra. A megkérdezett cégek közel 60 százaléka használ mesterséges intelligenciára épülő árazási modelleket, míg 53 százalékuk olyan adatokhoz jut hozzá, melyek közvetlenül képesek monitorozni a klímaváltozásból adódó kockázatokat.