A klímaváltozás által okozott káresemények világszerte egyre nagyobb kihívásokat jelentenek, és ezt a biztosítási szektor is megérzi. Ráadásul egy friss felmérés szerint a biztosítóknak csak töredéke van felkészülve a lehetséges hatásokra.

A klímaváltozás hatalmas anyagi veszteségeket jelent a biztosítási ágazatnak is, és a biztosítóknak csupán 8 százaléka van megfelelően felkészülve az új folyamatok kezelésére – írja a Reuters a Capgemini és az Efma közös kutatása alapján.

A jelentés szerint a természeti katasztrófákból adódó gazdasági veszteségek az elmúlt 30 évben globálisan 250 százalékkal nőttek. Az olyan események pedig, mint az erdőtüzek vagy a viharok egyre gyorsuló ütemben növelik a károkat. Utóbbit bizonyítja, hogy az elmúlt három évtizedben a természeti katasztrófákból adódó biztosított károk 3,6-szeres növekedést mutattak, míg a nem biztosított károk megduplázódtak.

A biztosítóknak is egyre nagyobb kockázatot jelentenek a klímaváltozásból adódó természeti katasztrófákForrás: AFP/Orlando Sierra

A biztosítók számára korábban az amerikai hurrikánok jelentették a legnagyobb kockázati tényezőt a természeti katasztrófák körében. Az elmúlt években viszont az látszott, hogy az európai árvizek, illetve az ausztráliai és kaliforniai erdőtüzek is egyre súlyosabb problémát okoznak. Vagyis a katasztrófák a bolygó egyre több területén jelentenek kiemelt kockázatot a biztosítóknak is.

A kutatásban megkérdezett biztosítótársaságok 74 százaléka nyilatkozta azt, hogy a klímaváltozás megnehezíti egyes területek biztosítását. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt időszakban sok biztosító korlátozta is a tevékenységét például Kaliforniában, ahol az erdőtüzek száma és súlyossága egyre nagyobb kockázatot jelent.

A jelentés rámutat, hogy a biztosítók igyekeznek újfajta kockázatkezeléssel reagálni a klímaváltozásra. A megkérdezett cégek közel 60 százaléka használ mesterséges intelligenciára épülő árazási modelleket, míg 53 százalékuk olyan adatokhoz jut hozzá, melyek közvetlenül képesek monitorozni a klímaváltozásból adódó kockázatokat.