Az elmúlt két évben komoly változások történtek az életünkben, amibe beletartozik a mindennapok vásárlása is. A vásárlási döntéseinkben bekövetkező változások pedig tetten érhetők a kereskedelmi láncok előző éves összesítőjében, a június elején megjelent FMCG kereskedelmi toplistában is. Tavaly új listavezetőt üdvözölhettünk – idén az volt a kérdés, hogy megőrizte-e első helyét a Lidl 2021-ben? Jelentjük, igen, nem is akárhogy – nagyságrendileg 100 milliárd forint plusz forgalommal szárnyalt tovább - olvasható a Trade magazin közleményében.

Az idei toplistában három fontos változást mutatunk - írja a Trade magazin összefoglalója. Az egyik, talán legfontosabb, hogy az Auchan előrelépett egyet, a 6. helyre. A másik, hogy az eddigi 11 helyett a toplista immár 12 szereplős – dinamikus bővülésének köszönhetően a Müller drogéria is megjelent a „nagyok" között. A harmadik újdonság, hogy az idei évtől a toplistában az egyes láncok boltszámait nem csak az adott, hanem a megelőző évre vonatkozóan is mutatják, hiszen ez is hozzájárulhat részben a forgalmi változáshoz, és részben az eredményekhez is.

A toplista itt található.

A Lidl továbbra is toronymagasan vezeti a listát, sőt, 2021-ben még távolabb került a többiektől, hiszen a legjobban teljesítő drogérialánc éves bruttó forgalmával előzte meg a toplista második helyét stabilan magának tudható Spart. A Lidl az összes lánchoz képest is a legnagyobb forgalombővülést mutatja, ami nem csoda, hiszen továbbra is a diszkontok tudtak a legjobban növekedni tavaly, a GfK szerinti csatornarészesedésük már eléri a 31 százalékot. A diszkontok penetrációja is a legmagasabb: 96 százalék, és ez a csatorna áll a legjobban a vásárlási gyakoriság listán, a maga 69 alkalmával átlagosan háztartásonként, éves szinten. Így nem is csoda, hogy 2021-ben kivétel nélkül mindegyik diszkontlánc növelte boltszámát.

A Spar hálózata nőtt a leggyorsabban

A tavalyi év poszt-covid szindrómája az energia-, alap- és csomagolóanyagárak és a logisztika költségeinek elszabadulása volt a szektor számára, miközben a hazai infláció is érezhetően emelkedni kezdett – ebben a környezetben minden olyan csatorna számára, amely kedvező árakat tartósan biztosított, borítékolható volt a siker.

A legnagyobb boltszám-növekedéssel mégis a Spar-lánc büszkélkedhetett tavaly. A több lábon állás stratégiáját következetesen megvalósítva tovább szilárdította ezüstérmes pozícióját. Az élelmiszer-termeléssel is egyre szélesebb skálán foglalkozó lánc új egységgel erősítette pozícióit a hipermarketek között. A kisebb méretű, különböző Spar-lánchoz tartozó üzletek, mint például a franchise vagy benzinkúti üzletek számának növekedése, ugyancsak megmutatkozott az eredményekben.

A Tesco a 2020. évi arányt megtartva követi a Spart, és halad szépen előre. Mint ahogy a harmadik hipermarketlánc, az Auchan is növekedett, sőt, előzött – idén egyetlen láncként. Fontos megemlíteni, hogy bár az utóbbi időben a hipermarketek gyengélkednek, kosárértékük nagyságrendje 2021-ben átlagosan a közel 6000 forinttal még mindig szignifikánsan a legnagyobb, és folyamatosan bővülni képes.

Stabil a hazai láncok pozíciója

A két sikercsatorna, a diszkontok és drogériák mutatták a legjobb számokat a tavalyi évben, forgalmi növekedésük és kosárméretbővülésük csak az online vásárlásokénál maradt alább. 

Nagyszerűen szerepelt a Lidl, Aldi, Penny hármasa, ahogy a dm, Rossmann és Müller trió is. Ez utóbbi idén először került fel a toplistára, tartósan átlépve bruttó forgalmával az 50 milliárdos belépési küszöböt.

De a hazai láncok pozíciója is hasonlóan stabil a korábbi évekhez képest, némi bővülést mutatva. Igaz, hogy a múltban mindig együtt mozgó örökhármas Coop, CBA, Reál közé belépett az Auchan, de beleszámítva, hogy kivétel nélkül mindegyik hazai láncnál csökkent a boltszám, a bővülés örvendetes. A covid alatt előtérbe került „lakóhely-közeliség" fontosabbá válása is tartósnak tűnik, aminek előnyét élvezik.

A Lidl továbbra is toronymagasan vezeti a listát, sőt, 2021-ben még távolabb került a többiektőlForrás: AFP/Mychele Daniau

A tartós otthonlét mindent átrendezett

Bár a toplistában külön nem látszik, de idén már muszáj külön is említést tenni az FMCG piac online részvételéről, hiszen egyrészt szinte mindenkit így vagy úgy érint a toplistások közül. Másrészt 2021-ben a megelőző évhez képest, közel 54 százalékkal bővült az FMCG online forgalom, maga mögött hagyva minden más szektort, és elérte a 118 milliárdos értéket a GKID adatai alapján.

Összefoglalva tehát, az elmúlt két évben erős változások történtek az életünkben, amibe beletartozik a mindennapok vásárlása is. A vásárlási döntéseinkben bekövetkező változások pedig tetten érhetők FMCG kereskedelmi toplistában is.

A tartós otthonlét mindent átrendezett. Többet és többen voltunk otthon, így többet vásároltunk egy-egy alkalommal otthonra, de ritkábban jártunk el a boltokba. Ez a 2020-ban indult tendencia 2021-ben is folytatódott, igaz, hogy picit kisebb mértékben, és az év közbeni lassú nyitás után kezdett minden magához térni. A GfK számai alapján a vásárlói gyakoriság az elmúlt két évben folyamatosan csökkent, 5 százalékot 2020-ban, majd tovább esett 4 százalékkal 2021-ben, még az alapvető élelmiszerek tekintetében is. A kosárméret ugyanakkor ellenkező irányba változott, de az infláció mértékétől elmaradt a bővülés, így összességében bár növekedett a forgalom, ez valójában nem eredményez valódi bővülést.

A Lidl és a Spar továbbra is vezetik az országos toplistátForrás: Spar

"Az elmúlt két év nem akármilyen év volt az FMCG üzletláncok számára. A gyors reakciókkal, az aktuális új helyzetek folyamatos megoldásával helytálltak" – hangsúlyozza Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője. – "Ugyanakkor nem csak a forgalmak bővültek szépen, hanem a kiadások is – sok helyen sokaknak okozva fejfájást a szektorban. A kereskedelem helyzetét befolyásoló tényezők között a tavalyi év margójára is fontos feljegyezni, hogy sok esetben lánconként több száz munkatárs hiánya mellett érték el az eredményeket, ami nyilván nehezítette a mindennapi működést."